Mansikan hinnoissa huimia eroja

Mansikan hinta vaihtelee tällä hetkellä rajusti eri puolilla Suomea.

MTV:n uutiset selvitti tänään ykköslaatuisen Polka-mansikan hintaa suomalaisilla toreilla. Hintaerot olivat huimaavat; parhaimmillaan saman marjan hinta oli lähes kaksinkertainen. Halvimmillaan ykkösluokan Polka-mansikkaa sai 14 euron laatikkohintaan, kalleimmillaan samasta tavarasta sai pulittaa 25 euroa.

- Syynä on se, että tämä hirmuinen helle kypsytti mansikan nopeasti ja osa viljelijöistä lähti laskemaan hintaa siinä pelossa, että marja jää käsiin. Meillä täällä Rovaniemelläkin hinnat laskivat ja ykkösluokan mansikkaa saa nyt kahdenkymmenen euron laatikkohintaan, kertoo torikauppias Tapani Lappalainen.

KATSO JUTTU KYMMENEN UUTISISSA

Samaa sanoo kuopiolainen torikauppias Juha Myllynen.

- Jos tänään poimittu mansikka seisoo vuorokaudenkin, se on jo todella heikkolaatuista näillä keleillä.

Myös Kuopiossa on myyty 14 euron laatikoita torilla, tosin priima-mansikasta on pyydetty 18 euroa. Tampereen Tammelan tori ilmoittaa olevansa Suomen halvin mansikkapaikka.

- Meillä on myyty ykkösluokan tuoretta marjaa tänään neljäntoista euron laatikkohintaan, kertoo torikauppias Kaisa Viitasalo.

Ykkösluokan Polka-mansikkaa sai tänään 25 eurolla Helsingin, Kokkolan, Kajaanin ja Oulun toreilta. Rovaniemi myi mansikkaa 20 euron laatikkohinnalla ja Turku, Kuopio sekä Joensuu 18 euron hinnalla. Halvin ykköslaadun Polka löytyi Tampereen Tammelan torilta.

- Mutta hinta nousee koko maassa varmasti, ehkä jo viikonlopuksi, arvioi Kaisa Viitasalo.

Markettimyynti vetää

Mansikan torihinnat ovat kutakuinkin kiinteät ja siten vertailukelpoiset - toisin on markettimyynnissä, joissa mansikkaa käytetään niin sanottu sisäänheittotuotteena.

Viime päivinä viiden kilon Polka-laatikoita on myyty hintaan 16,90 euroa, johon ei juuri jää katetta.

- Viljelijä saa mansikasta tällä hetkellä 2,50-3,00 euroa kilo, joten laatikkohinnasta menee viljelijälle 12-15 euroa, laskee toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Hän ei löydä selvää logiikkaa siihen, miksi hinta vaihtelee niinkin reilusti eri puolilla Suomea.

- Jos se johtuisi kuljetusmatkoista, Rovaniemellä pitäisi olla kallein hinta, sanoo Salo.

Suurin syy hintaheittoihin on viljelijöiden oma logiikka: osa myy marjaa kiireesti pois helteiden alta, sillä sato kypsyy nyt hetkessä eikä sitä haluta kerätä varastoon.

- Osa ei laske hintaa, vaan myy suoraan tiloilta hiukan paremmalla katteella, sanoo Salo.

Paras viikko

Sen ken aikoo mansikkaa hamstrata säilöttäväksi asti, kannattaa ryhtyä puuhaan tällä viikolla.

- Tämä on ehdottomasti paras viikko. Tämän viikon jälkeen hinta nousee ja laatu heikkenee, sanoo torikauppias Anne Junnila Kokkolasta.

Samaa arvioi viljelijäin liiton toiminnanjohtaja.

- Helle pienentää marjakokoa ja nostaa hintaa sitä kautta. Tosin säät vaikuttavat; jos tulee vielä viileitä ilmoja ja sopivasti sateita, mansikkaa saadaan vielä hyvin, arvioi Salo.

Mansikassa niin kuin muissakin tuoretuotteissa vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki.

- Hinta vaihtelee päivittäin, kun viljelijät tekevät omia ratkaisujaan myyntihinnan suhteen, tietää Salo.

Asiakkaat moittivat kyllä mansikan hintaa, mutta kauppa käy silti.

- Mansikassa maistuu Suomen kesä ja sitä pitää ostaa - melkein hinnalla millä hyvänsä, sanoo Outi Paloneva Kokkolan torilla.

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta

Lue myös:

    Uusimmat