Mämmimousse ja muut makeat pääsiäisleivonnaiset

Pääsiäisen maukkaat leivonnaiset syntyvät raikkaista raaka-aineista ja keväisistä väreistä.

Herkullinen mango-mustikka täytekakku saa pääsiäisteemaan sopivan koristelun, kun levität kuorrutteen päälle värikkäitä pääsiäisraemunia. Raikkaat hedelmäviinerit puolestaan saavat keväisen värinsä maistuvista persikoista tai mangosta – oman makusi mukaan.

Kokeile myös muuntaa perinteinen mämmi uuteen muotoon ja pyöräytä komea ruiskääretorttu mämmimoussetäytteellä.

Raikkaat hedelmäviinerit

Helpoin tapa on tehdä itse leivonnaisia, jotka muistuttavat viinereitä valmiista lehtevästä Voitaikinasta. Saat leivonnaisiin vaihtelua lisäämällä näihin hedelmäpalojen lisäksi nokareen juustoa, esim. sinihome- tai sitruunatuorejuustoa

10 kpl

1 paketti Myllyn Paras Voitaikinalevyjä (500 g)
1 kananmuna
1 dl mantelirouhetta
1 dl raesokeria
1 iso tlk säilykepersikoita, päärynöitä tms.
1 tlk punaisia säilykekirsikoita, tuoreen viikunan viipaleita tms.

Leikkaa hieman sulaneet taikinalevyt kahtia. Nosta taikinaneliöt uunipellille leivinpaperin päälle väljästi. Voitele neliöt munalla, ripottele päälle kauttaaltaan mantelirouhetta ja raesokeria. Laita jokaiselle neliölle viipaloitu persikan puolikas ja kirsikka.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min kauniin värisiksi. Vaihtelua saat laittamalla persikkaviipaleiden alle hieman paistonkestävää marmeladia, marsipaania tai sinihomejuustoa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Valkosuklaa-pääsiäispiirakka

Pääsisäisen keväinen piirakka syntyy maistuvasta Kauramurotaikinasta. Täytteenä ihanassa piirakassa on raikasta mangoa. Turkkilainen paksu jogurtti antaa piirakalle ihanan raikkaan maun.

Noin 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka

1 pkt Myllyn Paras Kauramuro- tai Murotaikinaa (400 g)

Täyte:
3 dl turkkilaista (paksua) jogurttia
1 muna
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata rouheena
2 tlk mangoa tai persikkaa (2 tlk säilykettä x 250/400g)
mantelilastuja

Levitä sulanut murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Sekoita paksu jogurtti, muna ja kylmänä raastettu tai rouhittu valkosuklaa.

Kaada seos piirakkapohjan päälle. Leikkaa mango tai persikka pitkiksi suikaleiksi. Asettele suikaleet kauniisti kehystämään pyöreää muotoa (ruusun terälehtien malliin).

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25-30 min kauniin väriseksi.

Koristele mantelilastuilla.

VINKKI: Halutessasi voit jättää pois valkosuklaan, mausta jogurtti tässä tapauksessa sokerilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Mango-mustikka täytekakku

Herkullinen mango-mustikka täytekakku valmistuu helposti ja nopeasti. Makoisa kakku sopii vaikkapa kahvipöytään pääsiäisen pyhiksi.

Pieni pyöreään kakkuvuokaan 6-8:lle

4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl Myllyn Paras Karkea tai Erikoisvehnäjauhoja
1 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Leivitykseen:
margariinia
Myllyn Paras Korppujauhoja

Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Voitele pienehkö kakkuvuoka rasvalla ja leivitä pinta korppujauhoilla.

Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 15-20 minuuttia riippuen vuoan laakeudesta. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.

Kostutus:
½-2 dl säilykemangon lientä

Täyte ja päälle:
3 dl mustikoita
2 banaania
1 tlk säilykemangoa (n. 300 g / keskikoko)

Kermarahkaseos:
4 dl kuohukermaa (2 tlk)
400 g (sitruuna)rahkaa (2 tlk)
½ dl sokeria
n. 1 tl vaniljasokeria

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan pitkäteräisellä sahalaitaisella veitsellä. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla, lisää siihen rahka. Nosta kakun pohjaosa tarjoiluvadille.

Kostuta pohjaa lusikalla tai siveltimellä. Levitä alimman kakkulevyn päälle mustikoita ja banaaniviipaleita ja sen päälle kermarahkaa. Aseta keskimmäinen levy päälle, kostuta ja levitä päälle mangoa pieninä kuutioina sekä kermarahkaa.

Nosta kolmas levy päälle ja kostuta myös sitä vähän. Paina kevyesti kämmenellä tai esim. työlaudalla, jotta pinnasta tulee tasainen.

Voit tehdä kakun tähän asti valmiiksi jo edellisenä päivänä. Kakku saa mielellään mehevöityä kylmässä ainakin muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Levitä lastalla loppu kermarahka kakun päälle ja reunoille ohuelti. Koristele aiheeseen sopivasti, esim. pääsiäisenä pääsiäismunin tai juhliin iällä tai nimikirjaimilla.

Koristelu kannattaa tehdä samana päivänä kun tarjoilet kakun, jotta lopputulos olisi mahdollisimman kaunis!

VINKKI: Voit kostuttaa kakun vaniljasokerilla makeutetulla maidolla, laimealla sokeroidulla sitruunamehulla, sitruunalimonadilla, sitruunakivennäisvedellä, siiderillä tai hedelmäsäilyketölkin liemellä tai liköörillä, niin saat kostutusliemeen juhlavan säväyksen

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Ruiskääretorttu mämmimousella

Tämä raikas jälkiruoka maistuu mämmin ystäville. Tässä mousseen on käytetty niin mämmiä kuin ruiskorppujauhoja. Käytä mämmimoussea myös muiden leivonnaisten täytteeksi, esimerkiksi kypsäksi paistetun piirakkapohjan päälle kera marjojen.

Noin 15 viipaletta

4 munaa
1 dl (tummaa) sokeria
1 dl Myllyn Paras Ruishiutaleita
1 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää hyvään vaahtoon hiutaleet ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.

Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.

Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

Rukiinen Mämmimousse

2 dl vispautuvaa kermaa (esim. Flora 20%)
1 tlk sitruunarahkaa (200 g)
1 dl Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja
1 dl tummaa tai fariinisokeria
1 dl mämmiä
(1 - 3 rkl sitruunamehua)
noin 5 - 6 dl mustikoita tai karpaloita

Vaahdota kermavalmiste, lisää vaahtoon rahka ja ripotellen ruiskorppujauhot, mausta sokerilla. Lisää mämmi ja sekoita. Tarkista maku, lisää halutessasi sitruunamehua.

Levitä mämmimousse ensin tortulle ohueksi kerrokseksi ja sen päälle marjat. Rullaa kääretortuksi jättäen sauma alaspäin. Koristele marjoin.

Vinkki: voit nauttia moussea myös sellaisenaan!

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat