Malesiassa vangitut suomalaiset saapuivat Suomeen: "Olemme kokeneet henkistä kidutusta"

Malesiassa vangitut neljä suomalaista palasivat tänään lennolla Helsinkiin. Yksi vangituista, Timo Valtonen, kertoo, että nelikko koki kidutusta vangittuna ollessaan.

Video: MTV Uutiset seuraa tiedotustilaisuutta livenä.

Neljä suomalaista saapui kameroiden eteen Helsinki-Vantaan lentoasemalla kello 15.15.

Yksi vangituista Timo Valtonen kertoo, että suomalaiset ovat kohdanneet myös kidutusta ollessaan vangittuna. Kidutus oli hänen mukaansa ensisijaisesti henkistä. Valtonen kertoo, että he kokivat nestehukkaa, ja hän joutui lähes viranomaisen potkimaksi. 

– Kidutusta oli se, että emme saaneet vettä. Viimeinen osa painajaista oli eilen, kun maahanmuuttoviranomainen sanoi, että jos ette nyt rauhoitu, passitamme teidät takaisin Malesiaan. Se olisi tarkoittanut kuolemantuomiota, Valtonen kertoo. 

"Emme olleet käännytysmatkalla"

Helluntalaiseen Joosua Missioon kuuluvat suomalaiset pidätettiin Malesiassa viikko sitten. He jakoivat paikallisille muun muassa Raamatun tekstejä sisältäviä kyniä. Kristillinen lähetystyö on maassa kiellettyä.

Valtonen kiistää väitteet, että hän olisivat olleet käännytysmatkalla. Nelikolta takavarikoitiin Raamatun tekstejä sisältäviä lehtisiä.

– Kaikki lehtiset olivat suomenkielisiä. Emme menneet sinne käännytysmatkalle, Valtonen kertoo.  

Valtonen kuvailee Malesian vankilaa aivan karmeaksi paikaksi. 

– Aivan kuin kauhuelokuva olisi ollut käynnissä, kun narkomaanit huusivat lisää huumeita, Valtonen kertoo.

Nelikkoa vastassa oli paljon median väkeä sekä Joosuan Missioon kuuluvia seurakuntalaisia. Paikallaolijoilla oli mukanaan kyniä, joita myös suomalaisnelikolta takavarikoitiin Malesiassa.  

– En usko, että Timpan (Timo Valtonen) tiedossa oli, että tästä voi joutua linnaan, eräs paikalla ollut seurakuntalainen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat