Makujen joulu

Makuja-sivuille on joulun alla tullut useita uusia reseptejä ja ideoita jouluateriaa suunnittelevalle. Ruokaohjeita löytyy sekä perinteiseen jouluun valmistautuvalle että uusia ja kevyempiä ideoita etsivälle. Joulusta todella nauttiakseen kannatta panostaa esivalmisteluihin. Joulu on kuitenkin aikaa, jolloin kaikenlainen herkuttelu on enemmän sääntö kuin poikkeus ja siitä ilosta kannattaa ottaa kaikki irti. Uudet ruokaideat limittyvät hauskoiksi piristyksiksi myös perinteiseen joulupöytään. Seuraavassa perinteet ja uudet ideat ovat kuitenkin jaettuina, mutta linkkejä kannattaa käydä katsastamassa molemmista osioista ja laatia oma herkkuja tulviva joulumenu.

Jouluperinteitä vaalien

Perinteiseen joulupöytään luottavan kannattaa varautua valmisteluihin hieman pidemmällä aikataululla, jos ruoat laatikoista lähtien haluaa valmistaa itse. Aattoillan ollessa tähtäimessä täytyy imellettyjen laatikoiden valmistaminen aloittaa jo edellisenä päivänä. Toki soseen voi myös pakastaa ja nostaa uuniin aattoaamuna. Suuren kinkun paistamiseen varataan perinteisesti edellinen yö. Ja aamulla voi jokainen nousta jouluisen kinkun herkulliseen tuoksuun. (Vinkkinä tosiherkuttelijoille: Kinkun paistoliemi on mahtava kastike leipäpalojen dippaamiseen!) Muistathan säilyttää kinkun viileässä.

Sillit, silakat ja graavikalat vaativat myös muutaman päivän aika maustuakseen. Graavikalalle riittää edellinen päivä valmistumisaikaa. Sillin voi laittaa liemeensä maustumaan jo useita päiviä etukäteen. Silakkasäilykkeiden maustumiseen riittää vuorokausikin ja säilyvyyttä silakkamarinadeille ei kannata varata viikkoa enempää. Mäti ei myöskään pakastimesta nostettua säily kahta päivää pidempään. Kalapöydän täydentää oikea joululeipä.

Joulun jälkiruoissa löytyy valinnan varaa. Kokeile vaikka piparkakku-puolukka juustotorttua tai kahvipöydän koristukseksi kuusipullaa. Luumurahkalla täytetyt voitaikinatyynyt ovat kevyt versio perinteisistä joulutortuista. Ja mitäpä olisi joulu ilman piparkakkuja.

Perinteiseen jouluun Makuja -sivuilta:

Joulupöytää uusilla ideoilla

Kalkkuna on uuden joulupöydän kevyempi kruunaaja. Täytettynä se on juhlavaa tarjottavaa. Glögikastike ja paahdetut inkiväärijuurekset ovat etuoikeutettuja kalkkunan kavereita.

Alkupalaksi kalkkunalle sopivat esimerkiksi sinihomejuustosilakat, graavikala ja mäti perinteisen sipulin ja smetanan kanssa. Jälkiruoaksi kannattaa kokeilla vaikka italialaista pannettoa.

Uusia makuja jouluun Makuja -sivuilta:

Hauskoja joulunvalmisteluja kaikille Makuja-sivujen lukijoille!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja