Mäkihypyn laskukaavaa testiin Hinterzartenissa

Muovimäki, kuva: Jukka Ritola/ Lehtikuva
Muovimäki, kuva: Jukka Ritola/ Lehtikuva
Julkaistu 28.07.2009 16:43(Päivitetty 28.07.2009 16:47)

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kokeilee mäkihypyn ja yhdistetyn kesäkisoissa uudenlaista tapaa saada hyppykisoista entistä tasapuolisempia ja vähentää olojen vaikutuksen merkitystä.

FIS tutkii ainakin Hinterzartenin kisassa tapaa, jolla lähtölavaa voidaan tarvittaessa muuttaa kesken kisan, mutta hyppääjien tulokset voidaan silti vertauttaa toisiinsa eli myös se otetaan huomioon, jos tuulen suunta tai voima muuttuu kesken kaiken.

- Testataan järjestelmää, jossa ensinnäkin voidaan muuttaa lähtölavaa kesken kierroksen, ja lähtölavan muutoksesta annetaan tietty hyvitys metreissä. Samanaikaisesti mitataan tuulen nopeus, ja myös siitä annetaan hyvitys- tai miinuspisteitä riippuen tuulen suunnasta.

- Näiden perusteella määräytyy hypyn pituus ja pituuspisteet, kertoi FIS:n mäkikomitean puheenjohtaja Jouko Törmänen.

Käytännössä jokaiselle mäelle määritetään mäkikohtaiset parametrit, joita käytetään laskukaavan pohjana.

Törmänen uskoo, ettei lähtölavan muutoksen arviointi tuota ongelmia.

- Se arvioidaan mäkikohtaisesti teoreettisen laskelman mukaan. Kuinka paljon lähtölavan muutos vaikuttaa ja vauhti vähenee.

Tuulen vaikutuksen mittaaminen voi olla tuota hankalampi asia. Tuuli mitataan hypyn aikana kuudesta kohtaa eli näiden avulla huomioidaan vallitsevat tuliolot hypyn aikana.

- Se kiinnostaa, millaisia tuloksia se antaa. Miten se vaikuttaa kisan kulkuun ja lopputuloksiin? Sitä on hirveän vaikea arvioida. Odotan kiinnostuneena tuloksia.

Lähtökohta on se, että merkittäviä tuloksia pitää saada aikaan kesän kokeiluilla, jotta järjestelmää voidaan soveltaa talven maailmancupissa.

- Äärimmäisen vaikea tätä on etukäteen arvioida, ja siksi tätä kokeillaan kesällä etukäteen.

- Olemme kuitenkin optimistisia.

Tietokoneohjelmat ovat jo olemassa. Yksi ongelmista voi olla se, miten suuri yleisö suhtautuu siihen, jos ja kun 120 metrin hyppy onkin parempi kuin 125 metrin hyppy.

- Se on seuraava iso haaste, jos tämä muuten toimii. Miten selkeästi sen saa ymmärrettäväksi suurelle yleisölle.

Tavoitteena on myös se, että voidaan laskea lavaa kesken kilpailun esimerkiksi kun vain viisi miestä on jäljellä tornissa.

- Uusiminen voi kohdella kaltoin myös jo hypänneitä, Törmänen pohtii.

Hinterzartenissa hypätään kaksi gp-kisaa viikon kuluttua 8. ja 9. elokuuta.

Mäkihypyn kesä-gp-kiertueen kokeilu:

Jokaiselle mäelle lasketaan yksilöllinen f-arvo, joka kertoo, miten paljon yhden metrin lisäys tai vähennys vauhdinoton pituuteen lisää vauhtia ja siten vaikuttaa hypyn pituuteen.

Kisoissa käytettävällä tuulikaavalla määritetään tuulen vaikutus metreinä hypyn pituuteen. Mäessä on kuusi tuulen mittauspistettä, joiden avulla saadaan laskettua tuulen keskimääräinen tangentiaalinen nopeus (m/s). Kaavassa otetaan myös huomioon mäen koko (HS-arvo metreinä).

Lue myös:
Schlierenzauer ei innostu kokeilusta

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Hiihtolajit