Mainos

Makedonian albaanisisseiltä tulitaukotarjous

Albaanisissit ovat ilmoittaneet viime hetkillä olevansa valmiit tulitaukoon.

Makedonian albaanisissit ilmoittivat illalla olevansa valmiit yksipuoliseen tulitaukoon rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi Makedonian kriisiin.

Sissien tulitaukotarjous tuli vain muutamaa tuntia ennen kuin Makedonian hallituksen sisseille asettama määräaika oli kulumassa umpeen. Hallitus on vaatinut albaanisissejä antautumaan tai mennessä.

-Mielestämme oli parempi ryhtyä neuvottelemaan, kun taistelemaan, koska verenvuodatuksen alettua neuvotteluille ei enää ole sijaa, sanoi albaanisissien poliittinen puhemies Ali Ahmeti.

Tilanne Makedonian toiseksi suurimmassa kaupungissa Tetovossa oli jännittynyt, mutta satunnaista laukaustenvaihtoa lukuunottamatta rauhallinen. Armeijan raskaat aseet hiljenivät tiistaina puoliltaöin, kun armeija aloitti 24 tunnin tulitauon. Aiemmin Tetovoa piirittävät albaanisissit antoivat ymmärtää, että he aikovat uhmata Makedonian hallituksen esittämää uhkavaatimusta. Koodinimellä Skopje tunnettu sissien komentaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että sissit pystyvät pitämään puoliaan hallituksen joukkoja vastaan. Samalla hän uhkasi tuoda taistelut Tetovon kaduille.

Makedonia ei ole halunnut neuvotella

Sotilasliitto Nato ilmoitti tänään perustaneensa Skopjeen tiedusteluyksikön, jonka tehtävänä on auttaa Makedonian hallituksen joukkoja sissien liikkeiden selvittämisessä. Yksikössä on tiedustelu-upseereita ainakin Ranskasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista. Osittain Kosovon puolelta tulleet albaanisissit ovat kahakoineet Tetovon lähistöllä viikon ajan. Omien sanojensa mukaan sisseillä on aseissa 6000 miestä.

Sissit pyrkivät neuvottelemaan Makedonian johdon kanssa maan albaanivähemmistön olojen parantamisesta. Makedonia on jyrkästi kieltäytynyt neuvottelemasta "terroristien" kanssa. Myös alueella vieraillut EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana piti sissien toimintaa terrorismina ja sanoi, ettei heidän kanssaan pitäisi neuvotella.

Turkki ilmoitti, että liki 5700 taisteluita pakenevaa makedonialaista on tullut viime viikon jälkeen Turkkiin. Suurin osa tulijoista on ollut turkkilaisia ja albaaneja. Makedonian pääkaupungissa Skopjessa yksi poliisi kuoli ja toinen haavoittui, kun heitä ammuttiin kahvilassa keskiviikkona. Heti tapauksen jälkeen ei ollut selvää, liittyykö ampuminen yhteenottoihin albaanisissien kanssa.

Kfor-joukkoja vahvistetaan

Sotilasliitto Naton Brysselin suurlähettiläät pyysivät keskiviikkona jäsenmailta lisää joukkoja Kosovon rauhanturvaajien vahvistukseksi. Naton pääsihteerin George Robertsonin mukaan syynä on Makedonian kiristyvä tilanne.

Robertson sanoi Kfor-joukkojen jo siirtyneen turvaamaan Kosovon rajaa varmistaakseen, "ettei Kosovoa voida käyttää tukikohtana hyökkäyksissä naapurimaihin". Robertson ei kertonut lisäjoukkojen määrää, mutta diplomaattilähteiden mukaan kyseessä olisi noin tuhannen sotilaan suuruinen joukko. Alueella on tällä hetkellä liki 42000 rauhanturvaajaa.

Ivanov syytti länttä


Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov puolestaan sanoi keskiviikkona, että lännen passiivinen suhtautuminen albaanisissien synnyttämiin levottomuuksiin Makedoniassa on pahentanut alueen tilannetta.
-Lännen passiivinen suhtautuminen Kosovon konfliktin leviämiseen Makedonian albaanialueille vain auttaa separatisteja pääsemään pälkähästä ja jatkamaan yhä radikaaleimmin toimin, Ivanov sanoi. Ivanov muistutti, että väkivallan kierrettä ei voida pysäyttää pommituksin tai suurilla sotilasoperaatioilla.

-Meidän on löydettävä uusi lähestymistapa, joka yhdistää alueen valtioiden poliittisen tahdon ja koko kansainvälisen yhteisön aktiivisen tuen, Ivanov muotoili. Ivanov sanoi, että Venäjä aikoo ehdottaa YK:n turvallisuusneuvostolle julkilausumaa, joka velvoittaisi Balkanin maat työskentelemään yhteistyössä terrorismin ja ääriaineksien hävittämiseksi.

Ivanov tapasi makedonialaisen virkaveljensä Srdjan Kerimin ja Makedonian pääministerin Ljubco Georgievskin. Ivanovin oli määrä vielä tavata presidentti Boris Trajkovski ennen kuin hän jatkaa matkaansa naapurimaahan Albaniaan. Trajkovskin puolestaan on määrä käyttää puheenvuoro Balkanin tilanteesta huomenna alkavassa EU:n Tukholman huippukokouksessa, kertoivat ruotsalaislähteet keskiviikkona.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.