Maistuvia tarjottavia pikkujouluihin

Pikkujoulun tunnelmaa kohottavat rattoisan seuran, glögin ja kynttilöiden lisäksi pikkuherkut. Pikkujouluihin kannattaa varata sekä suolaista että makeaa pientä naposteltavaa. Myös ruokaisa piirakka ja salaatti maistuvat glögin kanssa.

Muista että käteviä Myllyn Paras -taikinoita ei ole tehty vain joulutorttuihin, ne sopivat mainiosti helpottamaan piiraiden, cocktailpalojen ja muiden pikkusuolaisten leivontaa. Myllyn Paras -pastat taas sopivat hyvin pikkujoulujen salaatteihin.

Piparimuffinit

Noin 15 kpl

4 dl Myllyn Paras Karkea tai Erikoisvehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl piparkakkumaustetta
2 dl pieniä rusinoita ja kuivattuja hedelmiä (viikuna, aprikoosi tms.)
3 munaa
1,2 dl juoksevaa margariinia
1 dl siirappia
2 dl kermaa
1 tl soodaa

Päälle:
sokerivesikuorrutusta tai tomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muut aineet (sekoita ensin sooda kermaan) ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Paistoaikaan vaikuttaa muffinien koko. Koristele ennen tarjoilua.

Lehtevät tiramisu-taatelisydämet

Joulutorttutaikinasta voi leipoa paljon muutakin kuin joulutorttuja. Tässä paistetaan ensin taikina muoteilla muotoiltuna ja täyteään vasta kypsänä. Täytteestä saa juhlavamman liköörillä, mutta sen voi myös jättää pois esim. lapsille menevästä osuudesta.

Noin 10 kpl

1 pkt Myllyn Paras Voi-, Torttu- tai Lehtitaikinalevyjä (500 g)

Päälle:
munaa, raesokeria, mantelilastuja

Täyte:
150 g kuivattua taatelia
1 dl vahvaa kahvia
½ dl sokeria
3 rkl Amaretto-likööriä
1 tlk kuohukermaa (2 dl)
1 tl vaniljasokeria
1 tlk maitorahkaa (250 g)

Ota taikinalevystä isohkolla sydänmuotilla sydämiä tai leikkaa sydämet terävällä veitsellä. Reunapaloista voit ottaa koristeeksi pikkusydämiä tai muita kuvioita. Voit tehdä sydämiin keskelle pienet sydänikkunat eli reiät.

Voitele kuviot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria ja mantelilastuja. Paista lehteviksi ja kauniin värisiksi 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 10 min.

Valmista täyte: Tee taateli-kahvi-amarettosose keittämällä kuivattua taatelia vahvassa sokeroidussa kahvissa, mausta liköörillä. Keitä hetki sekoittaen (5-10 min). Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka ja jäähtynyt taatelisose. Voit myös jättää yhdistämättä täytteet keskenään ja laittaa väliin erikseeen taateliseosta ja erikseen kermarahkaseosta.

Halkaise jäähtyneet sydämet kahtia ja täytä ne ennen tarjoilua.

Pikkujoulujen chilikiepit

Valmista pikkujoulun naposteltavaa kätevästi taikinalevyistä. Taikinalevyjen sisään on kätketty tulinen seos. Mikäli on tarvetta, voit tehdä ohjeesta vähemmän tulisien jättämällä chilin pois. Pikkujoulupöytään sopivat hyvin myös ihanat kana-fetasydämet (jutun ensimmäisessä kuvassa).

48 kpl

1 pkt Myllyn Paras Torttu-, Voi- tai Lehtitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:
200 g chili(pippuri)tuorejuustoa
2 paprikaa
(1 chilipalko)
1 tl chilijauhetta
1-2 rkl basilikaa tms. yrttimaustetta

Huuhdo paprikat ja chili ja poista kanta sekä siemenet.

Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi ja edelleen pieneksi silpuksi. Kauli sulaneita Torttu- tai Voitaikinalevyjä hieman pidemmiksi. Levitä huoneenlämpöistä tuorejuustoa tasaisesti taikinalevyille, 2-3 rkl/taikinalevy. Ripottele päälle paprika-chilisilppu ja mausteet.

Kääri levy rullalle pituussuunnassa (rullaustekniikka sama kuin kääretortulla) ja nipistä hyvin rullan saumakohta kiinni kostutetuin sormin. Jätä rullatut levyt sauma alaspäin jääkaappiin noin ½ tunniksi jähmettymään.

Leikkaa kustakin rullasta 6 viipaletta ja nosta ne joko sellaisenaan leivinpaperoidulle uunipellille tai muffinivuokiin.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10-13 min tai kunnes kiepit ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

Välimerellinen voileipäkakku

Taikinalevyistä on kätevä valmistaa voileipäkakku pikkujoulupöytään.

1 pkt Myllyn Paras Lehtitaikinalevyjä (8 kpl = 500 g) tai Torttutaikinalevyjä (5 kpl = 500 g)

Täyte:
1 kurkku raasteena
500 g turkkilaista jogurttia
purjosipulisilppua (noin 100-150 g)
100 g oliiveja
100 g aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl valkosipulitahnaa (tai noin 5 kynttä)
mustapippuria

Yhdistä aina 2 lehtitaikinalevyä päistään yhteen pitkiksi (liimaten sauma vedellä) siten, että saat uunipellille 4 pitkää yhdistettyä levyä. Tai kauli torttutaikinalevyt hieman pidemmiksi. Voitele yksi pitkä levy munalla ja tee siihen koristeellisia viiltoja tai kuvioita, voit myös koristella levyä esim. unikonsiemenillä.

Pistele kaikki levyt haarukalla. Paista levyjä 225-asteisen uunin alatasolla noin 15 min.

Valmista sillä aikaa täyte. Raasta kurkku ja purista siitä liiat vedet talouspaperin avulla pois. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

Kokoa kypsistä taikinalevyistä voileipäkakku. Levitä täytettä voileipäkakun joka kerroksen väliin runsaasti. Laita päälle koristeltu levy.

Rukiinen kinkku-kasvispiirakka

Ruispohjaan tehty kasvispiirakka sopii moneen tilanteeseen. Piirakan pohja on tehty kuitupitoisesta ruistaikinasta, joka on laktoositon, maidoton, sokeriton ja kananmunaton. Saat ison uunipellillisen piirakkaa, kun teet kaksinkertaisen annoksen.

1 pyöreä piirakkavuoallinen (halkaisia noin 26-30 cm)

1 pkt Myllyn Paras Ruistaikinaa

Täyte:
150 g vähärasvaista saunapalvikinkkua suikaleina
2 -3 paprikaa suikaleina (voivat olla erivärisiä) tai 300 g juures- tai kasvissekoitusta (voi olla pakaste)
100 g purjosipulia renkaina
2 munaa
1 tlk kevyt kermaviiliä (noin 2 dl), voi olla laktoositon)
1 rkl persiljaa
½ tl paprikajauhetta
1/4 tl hienonnettua valkopippuria

Leivitykseen:
vähän rasvaa ja Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja

Ota taikina sulamaan levyt erillään (vajaa puoli tuntia) tai sulata varovasti mikroaaltouunissa (1-2 minuuttia sulatusteholla).

Pohjan sulaessa sekoita täytteen ainekset. Levitä piirakkataikina voidellun ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte päälle.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30-40 minuuttia.

Cashew-pastajuustosalaatti

Salaattiin tulevat Kukka tai Sydän makaronit keitetään tässä ohjeessa keltaisessa mehussa, appelsiinimehu-vesiseos voimistaa pastan keltaista väriä ja antaa kivan maun makaroneille. Makeahko kastike sopii tähän salaattiin, sekoita kastike salaatin sekaan ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua tai tarjoile kastike erikseen.

Noin 8:lle lisäkkeeksi, 4:lle pääruoaksi

4 dl Myllyn Paras Keltainen Kukka tai Sydän Makaroneja
3 dl vettä
3 dl appelsiinituoremehua
1 tl suolaa
50 g gouda-juustokuutioita
50 g kuminajuustokuutioita
50 g parmesaanijuustolastuja
1 päärynä tai 2-3 luumua
100 g fenkolia
100 g cashewpähkinöitä
200 g viinirypäleitä, vaaleita tai tummia

Kastike:
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl appelsiinimehua
1 rkl sokeria
1 tl punapippuria
½ tl jauhettua chilipippuria

Kiehauta vesi ja appelsiinimehu, mausta suolalla. Lisää makaronit ja keitä salaattiin ”al dente” eli n. 8. min. Appelsiinimehu-vesiseos voimistaa pastan keltaista väriä ja antaa kivan maun. Huuhdo nopeasti kylmällä vedellä lävikössä, jotta makaronit jäähtyvät.

Kuutioi juustot, päärynä ja fenkoli pieniksi palasiksi. Sekoita salaatin kaikki ainekset keskenään.

Valmista kastike sekoittamalla ainekset ja maustamalla kastike sopivaksi. Sekoita kastike salaatin sekaan ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Voit myös tarjoilla kastikkeen erikseen.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat