Mainos

Magneettilelut vaarallisia nieltyinä

Magneetit ovat vaarallisia, jos lapsi nielee myös muita metalliesineitä. Osat voivat kiinnittyä toisiinsa ruoansulatuselimistössä ja aiheuttaa esimerkiksi tukkeumia ja tulehduksia.

Suositut lasten magneettilelut voivat nieltyinä aiheuttaa vakavia sisäisiä vammoja tai jopa kuoleman. Kuluttajaviraston mukaan magneettiosia sisältävistä leluista johtuvia onnettomuuksia on sattunut kymmeniä. Lisäksi ainakin yksi lapsi on kuollut sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa nieltyään magneettilelun.

Magneetit ovat vaarallisia, jos lapsi nielee lisäksi muita metalliesineitä. Ruoansulatuselimistön eri osissa olevat osat voivat kiinnittyä toisiinsa ja aiheuttaa muun muassa tukkeumia ja tulehduksia.

Suurin osa onnettomuuksista on sattunut alle 3-vuotiaille lapsille, mutta viidesosa loukkaantuneista on ollut yli 8-vuotiaita. Suomessa magneettilelut eivät ole tiettävästi aiheuttaneet yhtään vakavaa onnettomuutta. Magneetin niellyt on parasta viedä viipymättä lääkäriin.

Kuluttajavirasto ja Suomen Leluyhdistys suosittelevat, että yrittäjät lisäisivät magneettiosia sisältäviin leluihin varoitustarran. Lain mukaan lelun turvallisuudesta vastaa elinkeinonharjoittaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.