Maanantain F1-lehdistökatsaus: Vettel-mania Monzassa

Italian GP tarjosi formula ykkösiä seuraavalle lehdistölle useita sankareita. Sankarin nimi riippui siitä, minkä maan näkökulmasta kisaa seurattiin.

Saksalaisvoittaja Sebastian Vettel oli kisan ilmeisin sankari.

- Meidän ihmenuorukainen, saksalainen Bild-lehti otsikoi.

- 714 päivää Michael Schumacherin Shanghain voiton jälkeen Saksalla on jälleen voittaja. Nuorin formula ykkösten historiassa. Ja kaikki asiantuntijat ovat yksimielisiä: Tulevaisuuden maailmanmestari. Se oli lähdöstä maaliin -voitto parhaaseen Schumi-tyyliin, Bild kommentoi tapahtumia.

- Vettel-mania Monzassa, saksalainen Express-lehti otsikoi.

- Kaikki oli Monzassa niin kuin ennen: Saksan kansallislaulu, Italian kansallislaulu, Tifosit juhlivat palkintopallin juuressa. Mutta ylhäällä palkintopallilla ei seissytkään Michael Schumacher. Ei, siellä seisoi uudempi, nuorempi kisasankari: Sebastian Vettel! Express kertoi tapahtumista.

Italialainen La Gazzetta dello Sport sai tavanomaisten Ferrari-analyysiensa lisäksi uutta pohdittavaa, kun italialaistalli Toro Rosso ajoi debyyttivoittonsa.

- Totta kai aika-ajossa ja kisassa koettu sade sekoitti kortteja ja vei pois tolaltaan asioita, jotka olisivat muuten sujuneet toisella tavalla. Mutta se ei vie mitään pois italialaistallilta ja saksalaiskuljettajalta, joka pystyi hallitsemaan täydellisesti tämän hullun viikonlopun.

- Entä Ferrari? Kaikki asiat huomioon ottaen meni ihan hyvin. Felipe Massa sijoittui kuudenneksi Lewis Hamiltonin edelle ja näykkäisi kilpakumppaniaan pisteellä kiinni MM-sarjassa. Mutta koska englantilainen lähti 15. ruudusta, odotettiin kisalta ehkä jotain enemmän. Kimi Räikkönen näytti taas vajoavan jotenkin mystisesti. Kimi ei pystynyt pitämään Lewisiä kurissa (ei suurta apua Massalle, itse asiassa). Sitten lopussa hän taas elpyi, kun oli jo liian myöhäistä, La Gazzetta dello Sport arvioi.

Englantilainen The Times -lehti muistutti, että Hamilton taitaa F1-auton ajamisen lisäksi karaten mustan vyön arvoisesti ja tienaa 90 miljoonaa puntaa viidessä vuodessa, mutta hänkään ei osaa ennustaa säätä. Hamiltonin mahdollisuudet hupenivat sekä aika-ajossa että kisassa siihen, että hänellä oli autossaan säähän nähden vääränlaiset renkaat.

- Hamilton joutui kärsimään vesikidutuksesta, The Times otsikoi.

- Edes Hamiltonin superihmisen kyvyt eivät jostain syystä riitä tarkan sääennusteen laatimiseen. Tänä viikonloppuna Pohjois-Italia tuntui enemmänkin Pohjois-Englannilta ja hän yhdessä McLaren Mercedeksen kanssa maksoi kovan hinnan siitä heikkoudesta, The Times kirjoitti.

- Hamilton osoitti virtuoosimaisuutensa märällä nostamalla itsensä asemaan, jossa kisan voittaminen oli mahdollista. Britti näyttää olevan omimmillaan olosuhteissa, joissa hänen vaistonvarainen autonhallintansa ja ultra-kilpailukykyiset kilpa-ajovaistot antavat etulyöntiaseman lähes kaikkiin kilpakumppaneihin nähden. Hamilton oli täynnä toimintaa taistellessaan kahakan toisensa jälkeen, kun taas toiset, mukaan lukien Ferrarin Kimi Räikkösen, joka aloitti 14. ruudusta, vaikuttivat olevan puoliunessa, The Times jatkoi.

Espanjalainen AS-lehti nosti neljänneksi sijoittuneen Fernando Alonson lähes Vettelin veroiseksi sankariksi.

- Vettel ja Alonso antoivat oppitunnin Ferrarille, AS otsikoi.

AS-lehden toimittajaa selvästi kaiveli se, että Räikkösen perjantaina solmima kauden 2010 loppuun asti kestävä jatkosopimus Ferrarin kanssa pitää Alonson poissa italialaistallista. AS-lehti nimittäin jaksoi vieläkin spekuloida sillä, että Alonso sittenkin ajaisi Ferraria kaudella 2010.

- Ehkä jonain päivänä Ferrarilla on taas kaksi suurta kuljettajaa ratin takana. Yksi niistä, Fernando Alonso, voi pukeutua punaiseen paitaan jo niin aikaisin kuin 2010, jos Kimi Räikkönen jatkaa ensi vuonna tätä nykyistä suuntaustaan hiipuvana entisenä mestarina. Ja toinen, Sebastian Vettel, voisi olla hänen tallikaverinsa vuotta myöhemmin. Eilinen kisa oli heiltä molemmilta moitteeton, AS kirjoitti.

Teksti: Jani Merimaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat