Maalämmön suosio kotitalouksissa on kasvussa, sähkön ja öljyn käyttö laskussa

Ihmiset polttavat jätteitä takassa säästääkseen lämmityskustannuksissa – asiantuntija kertoo, saako näin tehdä 5:37
Ihmiset polttavat jätteitä takassa säästääkseen lämmityskustannuksissa – asiantuntija kertoo, saako näin tehdä

Yhä useampi kotitalous lämpiää maalämmöllä, selviää Tilastokeskuksen vuoden 2022 kulutustutkimuksen ennakkotiedoista.

Kaikista taloista maalämpöä käyttää 9 prosenttia, omakotitaloista 15 prosenttia. Suosituin lämmitysmuoto on kaukolämpö, jota käyttää 51 prosenttia kaikista taloista.

Myös ilmalämpöpumppu on kasvattanut osuuttaan pääasiallisena lämmitystapana. Omakotitaloista 12 prosenttia lämpenee ilmalämpöpumpuilla, kun vuonna 2016 vastaava osuus oli kaksi prosenttia.

Vastaavasti suoran sähkölämmityksen sekä öljylämmityksen osuudet ovat pienentyneet. Kaikista taloista 21 prosenttia lämpiää sähköllä, omakotitaloista yli kolmannes, 36 prosenttia. Omakotitalojen osalta sähkölämmitystä käyttää nyt 6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2016.

–  Muutos on iso. Uusissa rakennushankkeissa tehdyt lämmitysratkaisut eivät riitä selitykseksi. Viime vuosina noin joka toiseen uuteen sähkölämmitteiseen pientaloon on valittu suora sähkölämmitys, sanoo Tilastokeskuksen energiatilastojen asiantuntija, yliaktuaari Virve Rouhiainen tiedotteessa.

Öljystä luopuminen on vauhdittunut

Öljyllä lämpenee enää kymmenes omakotitaloista. Hallitusohjelman tavoitteena on, että öljylämmityksestä luovutaan vuoden 2030 alkuun mennessä.

–  Kesäkuusta 2020 alkaen omakotitalossa asuvat ovat voineet saada tukea öljylämmityksestä luopumiseen. Hakemuksia on tähän mennessä tullut noin 25  000. Tuki on vauhdittanut muutosta, Rouhiainen sanoo.

Tutkimuksen tiedot perustuvat kotitalouksien antamiin vastauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat