Mainos

Maailman siemenet varastoitiin Huippuvuorten ikiroutaan

Huippuvuorten uumeniin rakennettu huippumoderni kansainvälinen siemenvarasto on avannut ovensa tallentaakseen koko maailman hyötykasvien perimän. Pääkaupungin Longyearbyenin läheisyyteen kerätään siemennäytteet kaikista tunnetuista viljelykasveista, jotta niiden perimä ei pääse tuhoutumaan onnettomuuksissa tai tautien vuoksi.

- Me otamme talteen ihmiskunnan tärkeimmät aarteet, sanoi Norjan pääministeri Jens Stoltenberg avajaispuheessaan uutistoimisto NTB:n mukaan. - Tänne tallentuvat siemenet ja biologinen monimuotoisuus, joka takaa meille ruuan saannin, vaikka joutuisimme kokemaan sotia, ympäristön saastumista, luonnonkatastrofeja ja ilmaston lämpenemistä.

Yhdessä kenialaisen ympäristöaktivistin Wangari Maathain kanssa Stoltenberg tallensi pankkiin mustan laatikon, joka sisälsi riisinjyviä 104 maasta.

.

EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso vertasi siemenpankkia "jäiseen Eedenin puutarhaan", jossa luonnon monimuotoisuus säilyy tuleville sukupolville.

Hyinen varmuusvarasto

- Tämä on kaikkien maailmassa toimivien siemenpankkien varsinainen varmuusvarasto. Tästä tulee keskuspankki niille varastoille, jotka voivat tuhoutua luonnonkatastrofeissa, ihmisten aiheuttamissa katastrofeissa - tai joiden siemennäytteet syystä tai toisesta kuolevat, kertoi toiminnanjohtaja Ola Westengen laitoksen avajaisten alla.

Varaston hyiset hallit ulottuvat 120 metrin syvyyteen Platåfjellettunturin sisuksiin. Täällä on tilaa kaiken kaikkiaan 4,5 miljoonalle siemennäytteelle, jotka pakastetaan 18-asteisiksi.

Jos varaston jäädytysjärjestelmä jostain syystä pettäisi, Huippuvuorten ikirouta pitäisi huolen siitä, ettei lämpötila holveissa missään vaiheessa nousisi yli 4 pakkasasteen.

"Tuomiopäivän holvi"

Kansainvälinen media on nimennyt siemenvaraston "tuomiopäivän holviksi". Sen on määrä kestää monenlaisia koettelemuksia merenpinnan noususta terroristien ohjusiskuihin.

- Paljon tätä varmempaa paikkaa ei kyllä voi rakentaa. Meillä on täällä laitteita, jotka hälyttävät maaperän liikahduksista ja mahdollisista kaasuista, Westengen esitteli valtakuntansa hienouksia NTB:lle.

Siemenpankin johto pelästyi pahanpäiväisesti viime viikon torstaina, kun Norjan historian voimakkain maanjäristys vavisutti Huippuvuoria. 6,2 richterin järistyksen keskus oli vain 140 kilometrin päässä.

- On selvää, että tuollainen yllättää kenet tahansa. Samalla saimme kuitenkin varmistuksen siitä, että siemenholvit selvisivät hyvin järistyksestä, Westengen totesi.

Kansainvälinen läpimurto

Norjan maatalousministeri Terje Riis-Johansen pitää siemenpankkia tärkeänä kansainvälisen läpimurtona maailman siemenperimän vaalimisessa. Hän huomautti siemenpankin avajaisten aattona, etteivät varaston haltuun luovutetut siemenet siirry isäntämaan omistukseen.

- Siemenet pysyvät tallentajamaan omistuksessa, emmekä me voi käyttää niitä omiin tarkoituksiimme. Me tarjoamme vain tunturiin hakatun pankkilokeron, jonka avain pysyy siementen lähtömaiden hallussa, Riis-Johansen huomautti Nordlys-lehdelle.

Norja on rakennuttanut varaston ja omistaa sen. Varasto maksoi yli 6 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT-NTB-AFP-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.