Maailman harvinaisin puu päätyi Suomeen

Wolleminmänty on peräisin ajalta jolloin dinosaurukset vielä tallustelivat maan päällä. Puu on osoittautunut ilmastovaatimuksiltaan joustavaksi ja se kestää jopa 12 asteen pakkasia.

Maailman harvinaisimpana puuna pidetty wolleminmänty on päätynyt viimein Suomeen.

Wolleminmännyn matka pohjolaan alkoi alkuvuodesta, kun joukko pohjoismaisia tieteellisiä puutarhoja pyysivät Australian valtiolta lupaa saada luonnontieteilijä Carl von Linnén 300-juhlavuoden kunniaksi wolleminmäntyä puutarhojensa eläviin kokoelmiin. Kunnianhimoisesti lajin suojeluun suhtautuva Australia myöntyi pyyntöön ja niin harvinaisuus aloitti matkansa kohti Suomea ja Oulun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa.

Wolleminmäntyä voidaan helposti kutsua maailman harvinaisimmaksi puuksi, sillä sitä kasvaa vain kolmella tiukasti salassa pidetyllä paikalla. Laji löydettiin yllättäen eräästä kansallispuistosta Australialasta vuonna 1994. Syvempien tutkimusten jälkeen selvisi, että kyseessä on varsinainen elävä fossiili, sillä puu on peräisin ajalta jolloin dinosaurukset vielä tallustelivat maan päällä. Muita tällaisia kasveja ovat neidonpuu sekä käpypalmu.

Araukariakasvi nimeltä mänty

Wolleminmänty sai nimensä Wollemia nobilis löytäjänsä David Noblen mukaan. Nimeen liittyy kuitenkin kompa, sillä todellisuudessa puu ei ole mänty, vaan se kuuluu araukariakasvien heimoon. Mänty nimitys ei kuitenkaan ole täysin virheellinen, sillä araukariakasvit ja mäntykasvit kuuluvat samaan havupuiden lahkoon.

Wolleminmänty on yksikotinen eli yhdestä yksilöstä löytyvät sekä emi- että hedekukat. Puu on sukulaistensa tapaan pitkäikäinen - ikä vaihtelee 500-1000 vuoteen - ja suurikokoinen, sillä se kasvaa noin 35 metriä pitkäksi.

Puu on osoittautunut ilmastovaatimuksiltaan joustavaksi ja se kestää jopa 12 asteen pakkasia. Suomessa laji ei kuitenkaan pysty talvehtimaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat