Maahanmuuttajista möläyttänyt Kauma: ”Minähän en tiedä, pitääkö se paikkansa”

Maahanmuuttajalausunnollaan kohua herättänyt kokoomuspoliitikko Pia Kauma kertoo MTV Uutisille, mitä hän oikeastaan halusi sanoa.

Kansanedustaja ja Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma katsoo, että hänen lausuntonsa maahanmuuttajista on irrotettu asiayhteydestään hyvin pitkälle.

Kauma ihmetteli perjantaina Länsiväylä-lehden haastattelussa, ”miksi maahanmuuttajaperheen pitää esimerkiksi hankkia uudet lastenvaunut sosiaalituella, jos suomalaisperhe kierrättää vanhoja vaunuja”.

– Tämä on jo nyt levinnyt yli äyräidensä ja sellaiseen suuntaan, jota en itse alun perin tarkoittanut, Kauma sanoo MTV Uutisille.

Länsiväylän jutussa puhuttiin Espoon säästötarpeista. Kauma kertoo halunneensa tuoda esiin, että kaikista asioista on tehtävä säästöjä ja arvioitava uudelleen, miten säästöjä saada aikaan.

– Otin esimerkiksi sen, että kierrätystä pitäisi hyödyntää enemmän kaupungin hankinnoissa, hän selventää.

– Kun on toimeentulotuki, ja siitä osa on harkinnanvaraista eli täydentävää, minkä puitteissa tehdään hankintoja. Myöskin näitä hankintoja pitäisi kohdistaa kierrätettyihin tavaroihin.

Kauma huomauttaa, että ihan tavalliset keski- ja hyvätuloiset ihmiset ostava käytettyä tavaraa.

– Minulla on neljä lasta, joista kaksi on syntynyt lähellä toisiaan. Ostin itsekin netistä käytettynä heille kaksosten rattaat kymmenkunta vuotta sitten.

"Törmään usein vihamielisyyteen"

Kauma kertoo törmäävänsä usein kentällä ajatuksiin, joiden mukaan kaikissa kulttuureissa ei hyväksytä kierrättämistä tai esimerkiksi sitä, että vauva laitetaan käytettyihin lastenvaunuihin.

– Minähän en siis tiedä, pitääkö se paikkansa, mutta jos pitää paikkansa, niin tällaiset asiat pitää selkeyttää, jotta samat säännöt koskevat kaikkia suomalaisia, niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajia.

– Olen koko ajan korostanut sitä, etten väitä asioiden olevan faktaa, vaan pikemminkin tuonut asian niin, että kun tähän törmää niin usein kadulla liikkuessa ihmisten kanssa jutellessa ja se herättää vihamielisyyttä. Jos tämä pitää paikkansa, asia pitää korjata ja jos ei pidä paikkaansa, niin sitten sosiaaliviranomaisten pitää tulla ulos julkisuuteen ja kertoa, mitkä ne kriteerit ovat, jotta väärinkäsitykset poistuvat ihmisiltä.

Kauma haluaa, että ainakin Espoossa kirjataan selkeät käytännöt näkyville niin, että kaikki espoolaiset tietävät, millä perusteella sosiaalitukia myönnetään.

– Ettei tule epäselvyyksiä siitä, että jotakin ihmisryhmää joko syrjittäisiin tai suosittaisiin.

– Vastakkainasettelu kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä vain kasvaa, jos tällaiset kenties perättömät kaupunkilegendat elävät omaa elämäänsä.

Kauma kierrättää kestokulutustavaroita myös itse.

– Lastenvaatteita. Sen olen tehnyt, minkä olen pystynyt. Autoni olen ostanut käytettynä.

Ihmisiltä tulvii palautetta

Kauma puhui möläytyksestään eilen Ylen A-Studiossa, minkä jälkeen hänen sähköpostiinsa tulvi viestejä.

– Tuntuu siltä, että tämä on asia, josta on syytä käydä keskustelua ja korjata väärinkäsityksiä. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, jossa Suomi on ja ihmiset kamppailevat toimeentulon kanssa, tällaisen asian esiin nostaminen on aika tulenarkaa. Jokaisella tuntuu olevan oma mielipiteensä tästä.

Viesteissään ihmiset ovat nostaneet esiin omia kokemuksiaan vastaavista tilanteista, omasta tuentarpeestaan tai siitä, millaisia kokemuksia ja havaintoja heillä on maahanmuuttajista sosiaalitukiin liittyen. Esimerkkejä Kauma ei halua kertoa.

– Ihmiset ovat kiitollisia siitä siviilirohkeudesta, että joku uskaltaa puhua vaikeista asioista ääneen, hän kuitenkin kuvailee viestien yleistä äänenpainoa.

Kauman mukaan vain pienessä osassa viestejä on vaadittu faktoja pöytään ja närkästytty siitä, että kansanedustaja takertuu pikkuasioihin.

– Koen että kansanedustajana yksi tehtävistäni on nostaa julkisuuteen asioita, joita kuulen kaduilla, jos kukaan muu ei sitä tee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja