Maahanmuuttajan työllistyminen vie vuosia

Maahanmuuttaja saa sitä todennäköisemmin töitä mitä kauemmin hän on ollut Suomessa. Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimuksessa joka toinen maahanmuuttaja työllistyi asuttuaan Suomessa kymmenen vuotta.

Tutkimuksessa seurattiin 80-90-lukujen taitteessa Suomeen muuttaneita maahanmuuttajia, joista vuonna 2007 oli työllistynyt hieman alle 60 prosenttia. Työttömiä maahanmuuttajista oli vuonna 2007 reilu kymmenen prosenttia. 30 prosenttia oli opiskelijoita, eläkeläisiä tai kotiäitejä.

Helsingin kaupungin maahanmuuttoasioiden johtajan Annika Forsanderin mukaan tutkimus osoittaa, että maahanmuuttajille pitää antaa aikaa työllistymiseen.

- Kotoutuminen, työmarkkinoille asettuminen ja työllistyminen vievät kerta kaikkiaan aikaa. Emme voi odottaa, että maahanmuuttajat ovat nopeita pikavoittoja, vaan taloudelliset vaikutukset muuttuvat positiivisiksi vuosien kuluessa, Forsander muistuttaa.

Positiivisilla talousvaikutuksilla Forsander tarkoittaa muun muassa työllistyneen maahanmuuttajan maksamia veroja. Tutkimuksessa seuratut maahanmuuttajat muuttivat keskelle 90-luvun lamaa, mikä voi Forsanderin mukaan olla yksi syy hitaaseen työllistymiseen. Toinen syy on asenneongelmat.

- Nyt Suomessa työnantajien asenteet ovat huomattavasti myönteisempiä kuin 90-luvulla. Monet alat ovat jo riippuvaisia maahanmuutosta. Yksi tällainen esimerkki on hoitoala.

Lisää kielikoulutusta

Guinealainen Mamady Sangaré tietää työllistymisen vaikeuden. Sangaré opiskelee korkeakoulussa julkishallintoa ja on saanut suomen kielen taitonsa ansiosta harjoittelupaikan Helsingin kaupungilta. Töitä on kuitenkin vaikeampi saada.

- Kun muutin Suomeen kolme vuotta sitten, aloin heti opiskella suomen kieltä. Puolentoista vuoden opiskelun jälkeen ryhdyin etsimään töitä. En kuitenkaan saanut mitään. En halunnut olla vain kotona tyhjän panttina, joten hankin varastotyöntekijän koulutuksen. Sen jälkeen sain erilaisia harjoittelupaikkoja, mutta en töitä, Sangaré kertoo.

Sangarén lähipiirissäkin on huomattu työnsaannin vaikeus.

- Minulla on monta korkeakoulutettua ystävää, jotka eivät saa mitään töitä, vaikka heillä on tutkinto.

Sangraré toivookin maahanmuuttajille enemmän kielikoulutusta, mikä voisi olla iso apu nopeampaan työllistymiseen.

Lue myös:

    Uusimmat