LVI-ratkaisut Heinolan asuntomessutalossa

Energiakustannusten jatkuvasti kohotessa talotekniikan merkitys nousee yhä suurempaan ja suurempaan arvoon. Siksi jo suunnitteluvaiheessa täytyy kiinnittää erityistä huomiota niin ilmanvaihtoon kuin lämmitykseen. Ilmanvaihdossa pystytään siinä vaiheessa huomioimaan sekä hyvä sisäilman laatu että sen energiataloudellisuus. Lämmityksessä puolestaan voidaan pyrkiä sellaiseen matalalämpöjärjestelmään, jossa lämpöhäviöt jäävät mahdollisimman pieneksi. Talotekniikan suunnitteluun kuuluu myös käyttövesijärjestelmä ja viemäröinti.

Messutalossamme ilmanvaihto järjestetään vähän tavallisesta poikkeavalla tavalla. Tässähän on kyseessä suuri talo ja siksi ilmanvaihto jaetaan kahteen eri vyöhykkeeseen. Se on jaettu kahteen eri koneeseen, jotka palvelevat omia vyöhykkeitään: alakerran kone kosteiden tilojen ja niiden ympäristön alueita; yläkerran kone lähinnä makuuhuoneita ja oleskelutiloja.

Kosteisiin tiloihin on asennettu kosteusanturi, joka tehostaa koneen toimintaa ilman suhteellisen kosteuden mukaan: sen noustessa koneen toiminta tehostuu ja kun se on laskenut takaisin normaaliksi, toiminta palaa normaalin ilmanvaihdon tasolle. Yläkerran koneessa on sama periaate, mutta siellä anturi mittaa hiilidioksiditasoa.

Ilmaa siis vaihdetaan silloin kun sitä tarvitsee vaihtaa. Tällaisessa isossa talossa sillä on huomattava merkitys - ilmanvaihdon tarve ei varmasti ole jatkuvasti samalla tasolla kostean tilan nurkassa ja makuuhuoneissa.

Toinen etu on se, että kanavointi voidaan toteuttaa pienemmillä kanavilla, jotka on helpompi sijoittaa talon rakenteisiin.

Kanavistona on käytetty uutta Uponorin muoviputkistoa. Sen erityisenä etuna on hygieenisyys: kanavan sisäpinta on mahdollisimman sileä ja antistaattinen, jolloin pöly tarttuu siihen mahdollisimman huonosti. Toisaalta myös nuohouksen yhteydessä se irtoaa helposti.

Tämä uudenlainen kanavisto on myös aikaisempaa kevyempi käsitellä ja asentaa. Putket voidaan katkaista tavallisilla käsityökaluilla - tarvitaan vain joka taloudesta löytyvä pienihampainen saha. Kanavan sisäpinnalle tehdään viiste ja painetaan osat paikalleen.

Kekseliäs yksityiskohta on höyrynsulun läpivientikappale. Omalla liimapinnallaan varustettu, muovinen laatta painetaan tiiviisti kiinni höyrynsulkumuoviin, kanavan pää työnnetään sen läpi ja tuloksena on varmasti tiivis lävistys.

Matalalämpöä ja turvallisuutta

Messutalossa on myös muu talotekniikka korostetusti esillä. Lämmönjakelu on toteutettu matalalämpötekniikalla - vesikiertoisella lattialämmityksellä. Vesikiertoisen lattialämmityksen merkittävä etuhan on se, että järjestelmässä kiertävä vesi voidaan pitää noin 35-asteisena huippupakkastenkin aikana. Näin voidaan hyödyntää ilmaisenergialähteitä - aurinkoa tai maalämpöä - kun niille saadaan hyvä hyötysuhde. Ja tällainen lämmitysjärjestelmähän joustaa energian hintakehityksen mukaisesti: vaikka energialähdettä vaihdettaisiin kokonaan energian hintojen heilahdellessa, vesikiertoista lattialämmitystä voidaan hyödyntää aina.

Huonekohtaiset lattialämmityspiirit lähtevät ja palaavat jakokeskukseen. Lämpötilaa voidaan säätää huoneessa olevan termostaatin avulla. Jakokeskuksessa on käytetty monikerroksista unipipe-putkea, jossa on yhdistetty muovi- ja metalliputken edut: putken sisäpinta on kulutusta ja syöpymistä kestävää muovia, putkesta saadaan jäykkä välissä olevalla alumiinikerroksella valkoisella muovipinnoitteella saadaan aikaan siisti pinta.

Käyttövesijärjestelmän kohdalla on pyritty erityisesti vuototurvallisuuteen. Rakenteiden sisällä kaikilta osin suojaputkessa kulkevat muoviputket on keskitetty yhteen pisteeseen. Jos järjestelmässä tapahtuu vuoto, suojaputki johtaa vuotoveden tähän pisteeseen, jossa voidaan käyttää hälytyksen antavaa ilmaisinanturia.

(JKA 19.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat