Luomuleipä

  • 3 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1/3 pkt (vajaa 20 g) tuore hiivaa tai vastaava määrä kuivahiivaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 6,5 - 7 dl luomusämpyläjauhoja
  • 2 rkl luomurypsiöljyä
  • leipomiseen:
  • n. 0,5 dl luomusämpyläjauhoja
  • pinnalle:
  • 2-4 rkl luomurypsiöljyä
  • 1-2 luomuporkkanaa karkeana raasteena tai suikaleina
  • (8-12 luomukirsikkatomaattia tai muutama luomuoliivi)
  • 2 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua rosmariinia tai timjamia
  • karkeaa merisuolaa
  • mustapippuria
  • 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri sekä osa jauhoista voimakkaasti vatkaten. Alusta taikina koneella tai käsin kimmoisaksi. Lisää öljy alustuksen loppuvaiheessa. Peitä liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
  • 2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kuplat taikinasta. Painele taikina litteäksi levyksi (n.20x30cm) ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille tai öljyllä sipaistulle pinnoitetulle pellille tai vuokaan. Peitä muovilla ja liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa n. 0,5 tuntia.
  • 3. Paina sormilla taikinalevyn pintaan koloja. Levitä pinnalle karkea porkkanaraaste ja halutessasi kirsikkatomatit sekä yrtit.
  • 4. Pirskota päälle öljy ja ripottele pinnalle karkeaa suolaa.
  • 5. Paista 200-225 asteessa n. 20 minuuttia keskiritilätasolla.

Leipä on parhaimmillaan lämpimänä. Jos kaupassa ei ole luomusämpyläjauhoja, tee oma seoksesi (1-2 dl) luomukaura- tai luomuneljänviljanhiutaleista, luomumyslistä tai luomuvehnärouheesta ja luomuvehnä- tai luomuvehnähiivaleipäjauhoista. Anna hiutaleiden liota mielellään jonkin aikaa vedessä ennen taikinan valmistusta. Jauhomäärä riippu käytetyistä jauhoista, lisää alustuksessa mieluummin liian vähän kuin liian paljon jauhoja, koska jauhoja voi lisätä vielä tarpeen mukaan pöydällä vaivaamisen yhteydessä. Jos ruokailijoita on paljon, tee kaksinkertainen annos.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat