Mainos

Lumimyräkkä tulossa – Näin toimit oikein liikenteessä

Sankka lumipyry valtaa tiet sunnuntaihin mennessä. Lumisella ajosäällä kannattaa säilyttää maltti liikenteessä, muistuttaa Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kare Ojaniemi.

– Kun ajokelistä on luvattu vaikeaa tai erittäin vaikeaa, kannattaa miettiä, onko matka välttämätön tai voisiko sen taittaa joukkoliikenteessä, sanoo Ojaniemi.

Jos matkalle on pakko lähteä, on matkantekoon hyvä varata enemmän aikaa kuin yleensä. Silloin voi ajaa kaikessa rauhassa eikä liikenne vaarannu kiireen vuoksi.

Huonolla säällä turvaväli pitää tuplata ja kommunikoinnin muiden autoilijoiden kanssa täytyy toimia. Esimerkiksi vilkkua on muistettava käyttää tarpeeksi aikaisin, jotta muut ehtivät reagoida.

– Joskus tuulilasi ei meinaa millään pysyä puhtaana. Silloin kannattaa vaihtaa puhallus kylmälle. Tämä oli vinkki vanhemmilta kollegoilta, ja havaitsin sen hyväksi omalla Jyväskylän matkallani, kertoo Ojaniemi.

Aura-auton takana on hyvä olla

Lumimyräkässä ohittaminen kannattaa Ojaniemen mielestä unohtaa kokonaan. Parasta on pysyä omalla kaistalla ja tehdä kaistanvaihdot rauhassa. Myös kaikki terävät ohjausliikkeet on hyvä tehdä rauhallisesti.

Lumisilla teillä liikkuu myös aura-autoja, ja jos sellaisen taakse joutuu, kannattaa siellä myös pysyä. Aura-auton takana on nimittäin Ojaniemen mielestä parhaat ajo-olosuhteet. Jos auran taakse syntyy jonoa, siirtää aura-auton kuljettaja kyllä ajokkinsa jossakin vaiheessa syrjään muun liikenteen tieltä.

Ojaniemi neuvoo tarkastamaan auton rengaspaineet vähintään kerran kuussa. Liika paine ei ole niin vaarallista ajamisen kannalta, mutta liian matalat paineet voivat tuoda liikenteessä ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi mutkissa auto voi käyttäytyä erikoisesti, jos paineet ovat liian matalalla.

– Kävin juuri tarkastamassa paineet omasta autostani, ja lukema oli noin 0,6 alle suositusten - eli noin 2,0 kun sen olisi pitänyt olla 2,5-2,6. Tämä oli jo vaarallisen matala paine. Jokaisella autolla on omat ihannelukemansa, jotka selviävät ohjekirjasta, Ojaniemi sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.