Lukiolainen kuvasi videon metron hirmuruuhkasta: "Lapsia istui metron lattioilla" – viivästyksiä ja peruutuksia luvassa myös jatkossa

0:13
Mielisitkö tähän kyytiin?

Lukiolainen Yasmin Jaber kuvasi aamulla koulumatkallaan hätkähdyttävän videon metrosta. Ensin kaksi metroa peruttiin ja lopulta matka taittui varsin läheisissä tunnelmissa.

Otaniemen lukiota käyvä 17-vuotias Yasmin Jaber on tottunut metrolla kulkija. Eilen tutussa koulumatkassa oli harmittava viive, kun metro ei kulkenutkaan tuttuun tapaan muutaman minuutin välein, vaan odotukset metrojen välillä venyivät miltei kymmeneen minuuttiin.

Jaber kertoo, että metrossa kuulutettiin, että viivästymisen syy oli ajoneuvojen puute. Lopulta Jaber pääsi taittamaan koulumatkansa melko normaalisti, joskin vaunut olivat tavanomaista täydemmät.

Metroliikenteestä vastaava Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy. 

Lapsia istui metron lattialla 

Sama toistui paljon pahempana tänään keskiviikkona. Jaber odotteli metroa kolmen ystävänsä kanssa aamulla noin kello kahdeksalta aamulla, Tapiolan urheilupuiston laiturilla. Odottelu venähti totuttua pidemmäksi, kun kaksi metrovuoroa peruttiin.

Odotusaikaa tuli lopulta 17 minuuttia, ja kun metro lopulta saapui laiturille, Jaber kuvailee näyn olleen melkoinen.

Metro oli ääriään myöten täynnä ihmisiä. Nelikko koki viisaammaksi jakautua kahteen porukkaan mahtuakseen kyytiin.

– Lapsia istui metron lattioilla. Kaivoin puhelimen esiin ja kuvasin videon. Sekin oli vaikeaa, koska en meinannut mahtua liikuttamaan kättä.

Jaber kuvailee, että matkustajat tekivät kaikkensa tehdäkseen tilaa uusille kyytiin pyrkijöille. HSL-sovellus ei kertonut mitään syytä peruuntuneille vuoroille tai myöhästymisille. Kuljettaja ei myöskään kuuluttanut syytä. 

– Hengitimme toistemme niskaan. Jos olisi yrittänyt pyöriä, rollaattoreita tai lastenvaunuja kyytiin, eivät olisi mahtuneet. Me juuri ja juuri mahduimme sisään metroon ja sieltä ulos.

Puutteellista viestintää

Jaber näki seuraavilla laitureilla odottavien ihmisten ilmeistä hämmästyksen ja epäuskon. Jaber oli ystävineen kiitollinen siitä, ettei heidän tarvinnut olla kyydissä kuin kaksi aseman väliä.   

Jaber kertoo matkustelleensa metrolla melko säännöllisesti viisi vuotta, eikä ole koskaan nähnyt vastaavaa. Hän on myös häkeltynyt viestinnän puutteesta HSL:n suunnalta.

– Yleensä aina sovelluksessa kerrotaan, mikä oli syynä tai tulee kuulutus.

0:13

HSL: Viivästymisiin kannattaa nyt varautua

HSL:n viestinnän Joona Packalén kertoo MTV Uutisille, että kyseiset peruutukset ja viivästymiset johtuivat henkilöstöpulasta ja kalustovajeesta.

Varaosien toimituksissa on ollut viiveitä, mistä syystä kalustoa ei ole käytössä tarpeeksi paljon. Varaosien saatavuusongelman taustalla on yleinen maailmantilanne.

– Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:lla ei ole riittävää määrää metrojunia. Toistaiseksi kalustovaje jatkuu eli myöhästymisiä ja peruutuksia vuoroihin on tiedossa lisää ja matkustajien kannattaa niihin toistaiseksi varautua.

Vielä ei ole tiedossa, missä mittakaavassa häiriöitä on luvassa tai kuinka pitkään ne tulevat jatkumaan. 

Juttua korjattu klo 16.26: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että metroliikenteestä vastaisi HSL. Oikea taho on kuitenkin Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja