Luisteluhiihto pilasi MM-saumat – Juha Mieto valjastettiin Matti Nykäsen ja muiden mäkikotkien avuksi

Maastohiihto koki suuren mullistuksen 1980-luvun puolivälissä yleistyneen luisteluhiihdon myötä. Uusi hiihtotyyli ei sopinut Juha Miedolle, joten suomalaistähti joutui Seefeldin vuoden 1985 MM-kisoissa uudenlaisen tehtävän eteen.

Aiemmin Miedon uralla hiihdon arvokisoissa ja muissa kilpailuissa hiihdettiin pääsääntöisesti perinteisellä hiihtotavalla. Luisteluhiihto nousi kuitenkin 1980-luvulla suosituksi tyyliksi. Vuoden 1985 Seefeldin MM-kisojen alla Mieto elätteli yhä toiveita siitä, että luistelutyylillä ei saisi kisoissa kilpailla.

– Hän jatkoi harjoittelua täydellä teholla niin kuin ennenkin ja luotti siihen, että luisteluhiihto kielletään Seefeldissä ja että kieltoa tullaan valvomaan tarkasti. Hän arvioi tilanteen täysin väärin. Luistelutyyliä ei ollut hyväksytty eikä hylätty, mutta se oli jo menestyjien tyyli. Juhan tilanne oli toivoton, Hellevi Pouta kirjoittaa uudessa Mieto-kirjassaan.

Seefeldin MM-kisoissa Mieto hiihti vain yhdessä kilpailussa. Mieto jäi myös ensimmäistä kertaa 15 vuoteen viestijoukkueen ulkopuolelle. Vaikka hiihtosuoritukset jäivät vain yhden kilpailun mittaisiksi, sai Mieto kuitenkin yllättävän tehtävän kesken kisojen.

– Seefeldissä Juhalla oli vielä merkittävä tehtävä. Eräänä iltana Matti Pulli tuli koputtelemaan hänen huoneensa ovelle ja sanoi, että sinua tarvitaan. Juha lähti Pullin mukaan ja sai tietää tehtävänsä.

– Hänen piti yrittää kiskoa päälleen mäkimiesten hyppypukuja ja sillä tavalla venyttää niitä. Hänelle ei selvinnyt, mistä siinä oli kysymys, mutta epäilemättä sillä oli tekemistä pukujen lento-ominaisuuksien kanssa, kirjassa kerrotaan.

Lainaukset ovat Hellevi Poudan kirjoittamasta Mieto-kirjasta (Karisto), joka ilmestyi 23. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat