Lucie kärsi oudoista oireista 15 vuotta, harkitsi jopa itsemurhaa – lopulta syy löytyi kuukautisista: "Toivon, että minua olisi kuunneltu enemmän"

13-vuotiaana Lucie alkoi yllättäen kärsiä oudoista oireista, joihin löytyi helpotus vasta 15 vuotta myöhemmin. Yllä olevalta videolta näet, miten kuukautiset ovat edelleen tabu – myös Suomessa.

Ennen teini-ikää Lucie oli iloinen ja huoleton lapsi. 13-vuotiaasta asti hän kuitenkin kärsi oudoista oireista, joihin auttoi vasta kohdunpoisto 15 vuotta myöhemmin, kertoo BBC.

13-vuotiaana Lucie alkoi yllättäen kärsiä vakavasta masennuksesta, ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista. Hän joutui oireidensa vuoksi hoitolaitokseen. Nuori nainen sai useita diagnooseja, mutta mikään niistä ei tuntunut sopivaan oireiden syklimäiseen luonteeseen.

Raskaus poisti oireet

Lucie tuli raskaaksi 16-vuotiaana. Yllättäen hänen oireensa olivat tiessään.

– Olin onnellinen. Tunsin oloni todella hyväksi. Tunsin oloni henkisesti todella, todella hyväksi, mikä oli yllätys, Lucie muistaa.

Hyvä olo kesti raskauden, synnytyksen ja imetyksen ajan. Kun kuukautiset palasivat, Lucien olo romahti. Meni kuitenkin vuosia, ennen kuin hän ymmärsi, mistä on kyse.

Ennen kuukautisvuotoa olo huononi

Oireet helpottivat seuraavan kerran, kun Lucie  tuli raskaaksi 23-vuotiaana. Sama sykli toistui: oireet palasivat kuukautisten myötä. Lucie pelkäsi menettävänsä mielenterveytensä outojen oireiden vuoksi. Hän harkitsi jopa itsemurhaa.

Lopulta Lucie tajusi asioiden yhteyden. Hän alkoi kiinnittää huomiota kuukautisrytmiinsä.

– Kävi selväksi, mitä oli meneillään, hän sanoo.

Tuntien sisällä kuukautisvuodon alkamisesta hän alkoi voida hyvin. Ennen vuotoa olo oli kamala.

– Menin ääripäästä toiseen. Tiesin, että kuukautiseni olivat tulossa, ja vaikka kärsin todella, todella runsaista, kamalista kuukautisista, tunsin oloni parhaaksi vuodon ollessa käynnissä, Lucie kuvaa.

Hän suunnitteli jopa häänsä kuukautisvuodon aikaan, koska halusi varmistaa, että voisi hyvin.

Lucie oli olettanut hormoniensa vain vaikeuttavan mielenterveysongelmiaan. Yhtäkkiä hän pohti, olivatko hormonit itse asiassa ongelmien syy.

PMS

  1. Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalioireyhtymä (syndrooma)
  2. Syytä ei tiedetä
  3. Tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita
  4. Vaikeasta oireilusta kärsii 4–10 % naisista
  5. Tavallisia oireita: ärtyneisyys, masentuneisuus, itkuherkkyys, rintojen arkuus, rintojen turpoaminen, yleinen turvotus ja päänsärky 

Lähde: Terveyskirjasto

Omalääkäri ei uskonut

Luciella oli diagnosoitu synnytyksenjälkeinen masennus, johon hän ei nyt uskonut. Hän oli saanut lukuisia lääkkeitä, vaikka hän oli yrittänyt kertoa lääkäreille, että vika saattaa olla jossakin muualla. Lucie lähti vaatimaan vastauksia.

Lopulta Lucie sai tilalleen nimen: hänellä oli PMs-oireiden vakavampi muoto, PMDD. Lucien omalääkäri ei kuitenkaan uskonut ongelman piilevän tässä, vaan vaati Lucieta kokeilemaan erilaisia hoitoja ennen kuin hän saisi ovuloinnin estävän lääkityksen.

Lucie kokeili useita lääkkeitä. Hän voi jatkuvasti huonosti, ei kyennyt keskustelemaan ja kärsi muistihäiriöistä.

Kun Lucielle ehdotettiin kohdunpoistoa, hän epäröi

Lopulta Lucien mies patisti hänet eri lääkärille. Lucie löysikin lääkärin, joka ymmärsi ongelman vakavuuden. Tapaamisen järjestämiseen meni vuosi PMDD-diagnoosista.

Lucie alkoi saada pistoshoitoa, joka tehosi. Hän voi hyvin ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, ja saattoi lopulta lopettaa jopa lääkityksen, jota oli käyttänyt teini-ikäisestä asti.

Kun Lucielle ehdotettiin kohdunpoistoa, hän epäröi aluksi; sitten Lucie kirjoitti miehensä kanssa listan oireista, joita hänellä oli tilansa vuoksi. Listaan tuli 42 kohtaa.

– Kun luimme tuota listaa läpi, ei vain ollut mitään mahdollisuutta, että selviäisin tuosta kaikesta taas, tietäen, millaista elämän kuuluisi olla, tietäen, mitä normaali oli, Lucie kuvaa.

Vuonna 2016 Lucie meni kohdunpoistoon

Hänen saamansa pistoshoidon kanssa oli ongelmia, joten vuonna 2016 Lucie meni kohdunpoistoon. Hän oli 28-vuotias.

Luciella oli edelleen epäilyksiä, mutta operaation jälkeisen vuoden aikana hänen elämänlaatunsa parantui huimasti. Lucie sai aikaan enemmän kuin kymmenenä aikaisempana vuonna. Hän pääsi myös töihin opettajan avustajaksi.

– Tällaistako kaikilla muilla on koko ajan? He eivät tiedä, miten onnekkaita ovat. Enkä tule koskaan ottamaan tätä itsestäänselvyytenä, Lucie sanoo.

Hän ei ole katkera vuosista, joina tilaa ei tunnistettu.

– Se vain sivuutettiin sanomalla "no, tiedäthän, kaikilla on PMS. Kaikista tuntuu tuolta joskus", eikä asia ole niin, Lucie sanoo.

Lääkäreiden toiminta häntä harmittaa.

– Toivon, että minua olisi kuunneltu enemmän, oikeasti. Toivon vain, että he olisivat ottaneet huomioon, mitä sanon. Jos olo on sellainen kuin minulla oli, jokin on melko pahasti vialla.

Lue myös:

    Uusimmat