Mainos

Luciano Pavarotti on kuollut

Yleisön rakastama "korkean c:n kuningas" sairasti haimasyöpää.

Italialainen tenori Luciano Pavarotti on kuollut. Hän menehtyi varhain aamulla perheensä ja lähimpien ystäviensä ympäröimänä.

Asiasta ilmoitti hänen managerinsa Terri Robinson.

Haimasyöpää sairastanut Pavarotti oli viime kuussa sairaalahoidossa. Sairaus pakotti tenorin peruuttamaan myös viime vuodelle suunnitellun jäähyväiskiertueen.

71-vuotias Pavarotti oli yksi maailman kuuluisimmista oopperalaulajista. Hän teki debyyttinsä vuonna 1961.

Pavarotti teki läpimurtonsa 70-luvulla New Yorkin Metropolitan oopperassa. Suuren yleisön suosioon hän nousi yhdessä Placido Domingon ja Jose Carrerasin kanssa.

Pavarotti ansaitsi lempinimen "korkean c:n kuningas" vuonna 1972 laulettuaan yhdeksän ylintä nuottia puhtaasti oopperassa Rykmentin tytär.

Maailmankuuluksi Pavarotti tuli Nessun Dorma -aariasta, josta tuli vuoden 1990 jalkapallon MM-kisojen tunnusteema. Pavarotti teki hyppäyksiä viihteellisemmän, ns. poperan puolelle.

Pavarotti muistetaan myös hyväntekeväisyystyöstään muun muassa prinsessa Dianan rinnalla

Pavarottin piti vielä tällä viikolla saada Italian hallituksen tunnustuspalkinto hänen italialaisen kulttuurin hyväksi tekemästään työstä.

- Tämä palkinto täyttää minut ilolla ja ylpeydellä, oli Pavarotti sanonut tunnustuksesta uutistoimisto Ansan mukaan.

Köyhä lapsuus

Alunperin Pavarottin uravalinta ei ollut lainkaan selvä. Parikymppisenä hän pohti uraa ammattijalkapalloilijana ja toimi myös opettajana, mutta lopulta kiinnostus musiikkiin voitti.

Pavarotti opiskeli musiikkia 19 vuoden iästä lähtien tenori Arrigo Polan johdolla. Pola antoi lahjakkaana pitämälleen pojalle tunteja ilmaiseksi, koska perhe oli köyhä.

Polan tunneilla Pavarotti huomasi, että hänellä oli absoluuttinen sävelkorva. Sanotaan, ettei huipputenori koskaan oppinut lukemaan nuotteja kovin taitavasti, vaan opetteli roolinsa pääasiassa nuottikorvansa avulla.

Vuonna 1961 Pavarotti meni naimisiin Adua Veronin kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta, jotka ovat jo aikuisia. Vuonna 2003 Pavarotti meni vielä uusiin naimisiin Nicoletta Mantovanin kanssa, ja perheeseen syntyi vuonna 2003 tytär Alice.

Pavarottin kuolemaa surraan myös Suomessa

Suomalaiset laulutaiteilijat ottivat uutisen tenoritähti Luciano Pavarottin kuolemasta vastaan surullisin mielin.

-On haikeaa, että pitkän uran tehnyt taiteilija ei saanutkaan viettää leppoisia eläkepäiviä Modenassa pastakattilan ääressä. Hänellähän on pieni lapsikin, ja hänen tietotaitoaan olisi kaivattu musiikkimaailmassa vielä laulajanuran jälkeenkin, sanoo mezzosopraano Lilli Paasikivi.

Paasikivi kuvaa Pavarottin hahmoa lämpimäksi ja valloittavaksi. Huipputenori oli italialaisen tenorin arkkityyppi, upea laulaja, joka rakasti esiintymistä.

-Hänellä oli selkeä teksti ja vapaa, ongelmaton äänentuotto. Tyylillisesti hän pitäytyi bel cantossa samaan aikaan, kun monet muut tenorit lähtivät kokeiluihin, Paasikivi luonnehtii.

Laulajatar näkee Pavarottin suuren merkityksen siinä, että tämä popularisoi oopperaa ja toi sen kaikelle kansalle kolmen tenorin konserteissa ja olympialaisissa esiintyessään.

Tyyliä ei voi kopioida

Baritoni Jorma Hynnisen mukaan Pavarotti oli niin suuri vaikuttaja tenorien keskuudessa, että ympäri maailmaa syntyi Pavarotti-kopioita, nuoria tenoreita, jotka yrittivät omaksua tähtilaulajan tyylin.

-Vaikutteita voi ottaa, mutta kopioiminen ei ole hyväksi. Pavarotti lauloi leveästi, ja hänelle se sopi hyvin, mutta ei sellaiselle laulajalle, joilla ei ole Pavarottin äänen täyteläisyyttä, taitoa ja kapasiteettia.

Tenori Mika Pohjonen toteaa hänkin, että Pavarotti oli esimerkki kokonaiselle sukupolvelle tenoreita.

-Tenorina hän oli hyvin lähellä sydäntäni; hän oli luontainen laulaja ja legenda jo eläessään. Hänen jättämänsä aukko oopperatenorien riveissä on niin suuri, ettei sitä kukaan paikkaa. Hän oli esikuva, joka teki vuosikymmenien ajan ansiokasta työtä ja lukemattomia levytyksiä. Onneksi ne ovat jäljellä, Pohjonen sanoo.

(MTV3-Reuters-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.