Mainos

Lontoon Big Ben pysähtyi

Lontoon tunnetuin kello on joutunut kuukauden pituiseen remonttiin. Kuuluisat kellot hiljenivät tänä aamuna kahdeksalta paikallista aikaa. Lähes sadan metrin korkuisen kellotornin kello putsataan ja lasitetaan uudelleen.

Lontoolaiset joutuvat nyt elämään ilman tuttua kilkatusta, kun Big Benin aikaa ilmoittavat kellot hiljenivät lauantai- aamuna noin kuukauden ajaksi. Remonttimiehet laskeutuivat aamukahdeksalta alas 96 metrisen kellotornin eteläsivua asettaakseen kellon viisarit osoittamaan kahtatoista.

Viranomaiset toivovat, että kello alkaa näyttämään oikeaa aikaa jo myöhemmin iltapäivällä. Kelloon vaihdetaan uusi sähkömekanismi. Tutun kilkatuksen palaaminen kestää tosin vähintään neljästä kuuteen viikkoa.

Big Ben viettää 150-vuotisjuhliaan ensi vuonna. Big Ben on kutsumanimi parlamenttitalossa sijaitsevalle kellolle, jota virallisesti kutsutaan "The Great Clock" -nimellä. Kellon heiluri painaa 13,8 tonnia ja se soi joka tunti.

Neljä kellotaulua ovat läpimitaltaan seitsemän metriä ja ne on koottu 312 erillisestä lasin palasesta. Kellon minuuttiviisari on 4,3 metriä pitkä ja tuntiviisari 2,7 metriä pitkä.

Big Benin alkuperäinen kello on peräisin kuningas Vilhelm III:lta Westminsterin palatsista, joka antoi sen St.Paulin katedraalin tuomiorovastille 1600-luvulla.

Big Benin kello on pysähtynyt aiemminkin, mutta vain vahingossa sään, remonttimiesten, rikkoontumisen tai lintujen takia.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.