Mainos

Lontoolaiset hämillään: Oliko Lasse Viren norjalainen?

Alan Osborne odottelee metroa Upton Parkin pysäkillä Itä-Lontoossa. Olympialaisten ajaksi jokaiselle Lontoon metropysäkille on annettu epävirallinen nimi jonkun entisen tai nykyisen urheilijatähden mukaan. District Linella sijaitseva Upton Park kantaa olympialegendojen metrokartassa Lasse Virenin nimeä.

– Oliko hän joku norjalainen juoksija, Osborne muistelee.

Pian Osbornella alkaa muisti kirkastua lisää Virenin suhteen.

– Eikös hän voittanut muutaman kullan? Oliko 10 000 metrin juoksussa?

Muille ihmisille Viren on täysi tuntemattomuus. Tieto siitä, että hän voitti yhteensä neljä kultaa kaksissa peräkkäisissä kisoissa vuonna 1972 ja 1976 ei sekään nostata muistikuvia. Australialainen Frances Turnbull sanoo hämärästi muistavansa kaatumisen jossakin voittojuoksussa.

– Muistan, että joku kaatui, mutten kyllä yhtään, kuka se oli.

Suurin osa metropysäkillä olevista ei ole kuullut lainkaan metroasemille annetuista epävirallisista nimistä. Asemillakaan ei ole ainakaan vielä mitään mainintaa asiasta. Pitäisi olla, sanoo Osborne.

- Täällähän voitaisiin kertoa tietoja heistä ja heidän saavutuksistaan. Se olisi hyvä.

Kuka oli Paavo Nurmi?

Frances Turnbullin aviomies Gary on ainoa, joka on edes kuullut urheilullisista metropysäkkien nimistä.

– Jossain pitäisi olla Roger Federerin asema. Kuulin siitä suurelta tennisfanilta Australiassa.

Federerin asema on Northern Linella ja oikealta nimeltään Old Street. Viereinen pysäkki on niin ikään tennistähden eli Espanjan Rafael Nadalin. Muilta asemilta löytyy muun muassa Usain Boltia, Lionel Messiä sekä lukuisia muita maailmantähtiä. Suomalaisista Virénin ohella aseman ovat saaneet soutaja Pertti Karppinen, painija Kalle Anttila sekä juoksijat Hannes Kolehmainen, Ville Ritola ja Paavo Nurmi.

Suomalaisjuoksijoiden mukaan nimettyjä asemia on neljä peräjälkeen Itä-Lontoossa. Suurin asemista on Barking, joka on nyt Paavo Nurmen nimikkopysäkki.

Ensi alkuun kukaan ei tunnu tietävän mitään Nurmesta.

– Kuka hän on? ihmettelee Arthur Hedley monien muiden tapaan.

Mutta sitten tärppää. Barkingissa työskentelevä Sandra Brooks sanoo kuulleensa Nurmen nimen.

– Tiedän, että hän on Skandinaviasta, mutta en tiennyt häntä suomalaiseksi. Oliko hän pikajuoksija?

Sen sijaan sitä, että Nurmi juoksi pitkillä matkoilla yhdeksän olympiakultaa ja kolme hopeaa 1920-luvulla Brookskaan ei tiedä lainkaan.

– Kaikki kunnia Nurmelle, mutta miksei tätäkin asemaa voitu nimetä jonkun mukaan, joka tunnetaan. Tämä voisi ihan hyvin olla vaikka Daley Thompsonin asema, Brooks sanoo.

Thompson on Iso-Britannian kaksinkertainen olympiavoittaja kymmenottelussa 80-luvulta. Ja hänen mukaansa on myös nimetty asema, tosin lähempänä keskustaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.