Mainos

Lontoo ei pelästynyt autopommeja

Lontoon poliisi löysi eilen ydinkeskustasta kaksi autopommia, jotka räjähtäessään olisivat voineet surmata kymmeniä ihmisiä. Uusimman tiedon mukaan poliisilla saattaa olla toisen pommiauton kuljettajasta valokuva.

Lontoolaiset eivät ole pelästyneet eilisiä pommi-iskuyrityksiä. Elämä Britannian pääkaupungissa jatkui tänään tavalliseen tapaan.

Keskustan klubit, baarit ja ravintolat olivat auki normaalisti ja kaupunkilaiset sekä turistit parveilivat kaduilla. Ainoastaan poliisien määrä kaupungissa poikkesi tavanomaisesta päivästä.

Poliisi oli tiukentanut turvatoimiaan viikonlopuksi, sillä tiedossa oli useita suuria yleisötapahtumia. Wimbledonin tennisturnauksen lisäksi tämänpäiväinen Gay Pride -homoparaati ja huomenna järjestettävä prinsessa Dianan muistokonsertti saivat ihmiset liikkeelle.

Lontoon pormestari Ken Livingstone vakuutti osallistuvansa Gay Pride -kulkueeseen.

- Mielestäni ihmisten on täysin turvallista kävellä Lontoon kaduilla tänään ja huomenna. Luulen, että käytännössä kaikki, jotka ovat aikoneet osallistua marssille, saapuvat sinne, kertoi Livingstone BBC:n haastattelussa.

Autot erityisessä syynissä

Yli 500 000 ihmisen arveltiin osallistuvan Gay Pridelle. Poliisi muutti viime hetkellä paraatin kulkureittiä hieman, mutta kertoi silti reitin Baker Streetiltä Trafalgarin aukiolle pysyvän "95-prosenttisesti ennallaan".

Wimbledonin työntekijät tarkastivat tänään alueelle saapuvat autot tavallista tarkemmin. Myös poliisien määrää tennisturnauksessa lisättiin.

Turvatoimia kiristettiin myös Haymarketin seudulla, josta ensimmäinen autopommi eilen löydettiin. Kaupunkilaiset oleilivat vilkkaalla alueella silti huolettomasti.

Syyllisiä etsitään valvontakameroista

Poliisi käynnisti tänään massiivisen jahdin pommien asettajien löytämiseksi. Tutkinnassa selvisi, että ensimmäinen pommi, joka löydettiin Haymarketista yökerhon eteen pysäköidystä autosta, oli tarkoitus laukaista matkapuhelimella. Matkapuhelin löytyi auton sisältä.

Toinen auto, joka oli ensimmäisen tapaan täynnä nauloja, bensiiniä ja kaasusäiliöitä, oli pysäköity vain muutaman sadan metrin päähän. Siitä auto oli pysäköintirikkeen vuoksi hinattu Park Lane -kadun parkkihalliin, mistä poliisit löysivät sen eilisiltana.

Molemmat pommit tehtiin nopeasti vaarattomiksi, mutta räjähtäessään ne olisivat aiheuttaneet mittavaa tuhoa.

Poliisi tutkii nyt satoja tunteja valvontakameroiden nauhoja. Yhdysvaltalaisen ABC-televisiokanavan mukaan poliisilla on jo hallussaan "kristallinkirkas kuva" yökerhon eteen pysäköidyn auton kuljettajasta. Poliisi ei kuitenkaan vahvistanut tietoja.

Turvallisuuslähteiden mukaan on syytä epäillä, että pommit olivat islamilaisten ääriryhmien valmistamia. Poliisi tutkii erityisesti islamilaista al-Hesbah -verkkosivua, jossa kerrottiin Lontooseen tehtävistä iskuista jo toissapäivänä.

Lontoon poliisi eristi alueen, jolta löydettiin autoon piilotettu pommi.

Hallitus varoitti yökerhoja terrori-iskuista ennakkoon

Britannian yökerhot saivat kaksi viikkoa sitten yleisluontoisen varoituksen terrori-iskuista maan hallitukselta, kertoo The Times -lehti.

Värikuvin koristellussa 53-sivuisessa kirjasessa annettiin yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten anniskeluravintoloiden tulisi varautua terrori-iskuihin.

- Iskut ihmisiä täynnä oleviin paikkoihin kuten baareihin, pubeihin ja yökerhoihin saattavat olla terroristien suunnitelmissa, sillä turvatoimet ovat usein tällaisissa paikoissa rajallisia, ja siksi niihin kohdistettu isku voisi vaatia paljon ihmisuhreja, oppaan johdannossa todettiin.

Oppaan liitteenä oli tarkistuslistoja, joiden avulla baarit ja yökerhot voivat pitää huolta siitä, että ne noudattavat annettuja suosituksia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.