Lipposen puhelinta urkittiin

Helsingin kihlakunnansyyttäjä tutkii kahden valtioneuvoston puhelimen mahdollista seurantaa. Puhelimet kuuluivat Paavo Lipposelle ja hänen kuljettajalleen. STT:n mukaan urkinnasta epäillään viittä henkilöä.

Soneran ja poliisin epäillään urkkineen entisen pääministerin, nykyisen eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen teletunnistetietoja. Ilta-Sanomien mukaan Lipposen puhelintietoja kaiveltiin vuosina -97 ja -98.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Markku Pohjanoksa on vahvistanut STT:lle, että hänellä on syyteharkinnassa juttu, jossa kahta valtioneuvoston puhelinta epäillään seuratun. Toinen puhelin kuului silloiselle pääministeri Paavo Lipposelle ja toinen hänen autonkuljettajalleen.

Puhelinurkinnalla ei Ilta-Sanomien mukaan kuitenkaan haluttu seurata Lipposen teleliikennettä. Tapauksen taustalta löytyy valtioneuvoston turvallisuusorganisaation kiinnostus Lipposen autonkuljettajien soittamiin puheluihin. Laittomaan teleurkintaan liittyvään rikokseen epäillään syyllistyneen valtioneuvoston tuolloisen turvallisuuspäällikön sekä krp:n palveluksessa olevia poliiseja.

Lipposelta puhelintietojen selvitykseen ei oltu pyydetty lupaa. Ilta-Sanomien tiedon mukaan Lipposta on kuulusteltu esitutkinnan yhteydessä asianomistajana. Tapausta on tutkittu epäiltynä törkeänä viestintäsalaisuuden loukkauksena ja yllytyksenä siihen.

Lipposen teletietojen urkinta paljastui keskusrikospoliisin viime syksynä käynnistämän Sonera-tutkinnan yhteydessä.
Viisi henkilöä epäiltynä

Valtioneuvoston puhelinten teleurkinnasta epäillään STT:n saamien tietojen mukaan viittä henkilöä. Heihin lukeutuvat valtioneuvoston entinen turvallisuuspäällikkö Ari Uutinen ja kaksi keskusrikospoliisissa työskentelevää poliisia. Lisäksi on tutkittu kahden ilmeisesti teleyhtiössä työskennelleen henkilön osuutta asiaan.

Yksityisessä turva-alan yrityksessä nykyään työskentelevää Ari Uutista ei keskiviikkona päivän mittaan tavoitettu kommenttia varten. STT:n tietojen mukaan ketään valtioneuvoston kanslian nykyistä virkamiestä ei epäillä teleurkinnasta.

Valtioneuvoston kanslia sai tietää urkintaepäilyistä maaliskuussa

Valtioneuvoston kanslian mukaan teleurkintajutussa on kuultu todistajina kolmea kanslian virkamiestä. Kirjallisessa tiedotteessa ei mainita, onko ketään kanslian entistä tai nykyistä virkamiestä kuulusteltu epäillyn tai asianomistajan asemassa.

Valtioneuvoston kanslia sai tietää vuosiin 1997-98 ajoittuvista urkintaepäilyistä viime maaliskuussa, jolloin keskusrikospoliisi informoi kansliaa yhteen sen matkapuhelimeen kohdistuneesta teletunnistetietojen seurannasta. Toiseen matkapuhelimeen kohdistuneesta seurannasta kanslian virkamiehet saivat tietää todistajankuulusteluissa syyskuussa.

Rajamäki: Telepakkokeinojen valvonta selvitettävä pian

Sisäministeri Kari Rajamäen mukaan ministeriössä pitää viipymättä varmistaa, onko nykyinen telepakkokeinojen valvonta ajan tasalla ja riittävää. Mahdolliset puutteet on heti korjattava, Rajamäki vaatii.

Sisäministerin mukaan on äärimmäisen vakava asia, jos ilmenee, että poliisimiehet ovat tietoisesti rikkoneet eduskunnan säätämää menettelytapaa teletunnistetietojen käytössä. Telekuunteluun ja -valvontaan sekä tekniseen kuunteluun tarvitaan aina tuomioistuimen lupa.

-Poliisi tarvitsee vakavan järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa tehokkaita rikostutkintakeinoja. Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että niitä myös käytetään asiallisesti lainsäätäjän edellyttämällä tavalla, muuten poliisin uskottavuus ja luotettavuus kärsii, Rajamäki painottaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat