Mainos

Lipposen Nato-linja ei kelpaa demarieliitille

SDP:n puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen ei saa tukea Nato-linjauksilleen oman puolueensa piiripuheenjohtajilta, kertoo MTV:n tekemä kysely.

Pääministeri Paavo Lipponen

MTV:n kyselyssä suurin osa SDP:n piiripuheenjohtajista tukee ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja presidentti Tarja Halosen Nato-kielteisempää linjaa. Puhemies Paavo Lipponen varoitti viimeksi tänään lehtikolumnissa, että Suomen ei missään tapauksessa tule sanoa ei Natolle.

Viime viikolla presidentti Tarja Halonen esitteli oman kielteisen Nato-kantansa. Eilisessä Demarissa ulkoministeri Erkki Tuomioja puolestaan sanoi, ettei Suomella ole mitää syytä liittyä Natoon.

Tänään on Lipposen vuoro. Turun Sanomien kolumnin jälkeen sokea Reettakin näkee, miten suuri eripura Natosta vallitsee SDP:n sisällä. Lipposen heitot omilleen ovat suorastaan purevia. Mutta SDP:ssä Lipponen on jäämässä yksin.

MTV:n uutiset tavoitti kaikki SDP:n viidentoista piirijärjestön puheenjohtajat ja kysyi, kenen kannalla he ovat.
Vaihtoehto oli Tuomiojan-Halosen Nato-kielteinen ja Lipposen-Ahtisaaren Nato-myönteinen linja.

Lipposen takana on vain kolme piirijohtajaa, yksitoista tukee Tuomiojan ja Halosen näkemyksiä. Yksi ei ota kantaa.

Tulos on Lipposen kannalta kiusallinen, onhan hän sentään puolueensa puheenjohtaja.

- Minusta ulkoministeri Tuomioja ja presidentti Halonen edustavat viisasta linjaa ja ajattelen että se on aika lähellä minun ajatuksiani tällä hetkellä. Minä ajattelen niin että me olemme menneet aikoinaan Euroopan unioniin sellaisella ajatuksella että me haemme yhtenäisyyttä ja turvallisuutta. Tässä tilanteessa on syytä tarkistaa EU:n tilaisuus tässä asiassa, sanoo puheenjohtaja Tuula Väätäinen SDP:n Pohjois-Savon piiristä.

Lipposen tukijoita vaivaa puolestaan Tuomiojan ainainen ei.

- Minusta tämmöinen jyrkkä kannanotto, että "ei ei", ei ole näin suuressa asissa minun mieleeni, vaan ovien pitää olla raollaan joka suuntaan ja pitää käydä hyvää kansalaiskeskustelua, Pohjois-Pohjanmaan SDP:n piirin puheenjohtaja Alpo Löytynoja sanoo.

Kumpikin osapuoli vakuuttaa silti, että eriseuraisuus ei puoluetta vahingoita. Kolumnissaan Lipponen opastaa omiaan Ruotsin demarien ja Naton läheisillä suhteilla. Toisin kuin Ruotsissa, Suomessa Nato nähdään melkein Ilmestyskirjan petona.

Lipposen kynä on ollut muutenkin vauhdissa. Poliittisella tasolla on hänen mukaansa käynnissä "massapako todellisuudesta".

Lipponen kysyy myös, miten Suomi selviytyisi yksin täysimittaisen hyökkäyksen torjunnasta tai strategisesta iskusta.

Kansanäänestystä Lipponen vastustaa, sellainen sopii vain jos hallitus on varma, että sen kanta voittaa. Nykytilakin on parempi kuin erillinen päätös olla liittymättä Natoon, Lipponen sanoo ja varoittaa päätymästä hölmöjen joukkoon.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 09.12.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.