Mainos

Lintuinfluenssarokotetta kokeillaan Suomessa

Lintuinfluenssarokotetta kokeillaan nyt suomalaisiin vapaaehtoisiin koehenkilöihin. Mallirokotekin on viivästynyt alkuperäisestä aikataulustaan. Lintuinfluenssa on edelleen maailmanlaajuinen uhka.

Lintuinfluenssan mallirokotteen tutkimus on alkanut Suomessa. Ensimmäiset tutkimushenkilöt ovat jo saaneet rokotteen Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Tutkimuksen eri vaiheissa koehenkilöiltä mitataan verestä viruksen vasta-aineita, ja nämä tulokset auttavat lopullisen rokotteen suunnittelussa.

Tutkimuksen toteuttaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus Kansanterveyslaitoksen kanssa. Mallirokotteen oletetaan antavan pohjaimmuniteetin H5N1-tyyppistä virusta vastaan. Mikäli pandemia puhkeaa, tehdään täsmärokote juuri sitä tiettyä virusta vastaan, joka pandemian aiheuttaa. Tällainen rokote otetaan käyttöön vain sellaisessa tilanteessa, että virus alkaa tarttua ihmisestä ihmiseen.

Miksi olet koekaniini? Toimittaja Tarja Hakulinen kysyy.

Vaikka lintuinfluenssa ajoittain jää vähemmälle huomiolle, se ei ole kuitenkaan kadonnut, vaan H5N1-tyyppinen influenssavirus muodostaa edelleen pandemiauhan. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan elokuuhun 2007 mennessä virustartuntoja on ollut ainakin 321, ja tartunnan saaneista 194 on kuollut. Uudet tautitapaukset ihmisillä Aasiassa sekä H5N1-tyyppisen viruksen esiintyminen siipikarjassa Tsekissä ja Saksassa muistuttavat viruksen vaarallisuudesta.

Suomi teki maaliskuussa 2006 lääkeyritys Solvay Pharmaceuticalsin kanssa sopimuksen 5,2 miljoonasta mallirokotteesta ja 5,5 miljoonasta täsmärokotteesta. Vaikka Suomi on neljäntenä maana rokotteiden tilauslistalla, saadaan mahdollisessa pandemiatilanteessa täsmärokotetta Suomeen kuitenkin vasta noin puolen vuoden kuluessa pandemian alkamisesta. Mallirokotekin on viivästynyt alkuperäisestä aikataulustaan, ja sitä testataan ihmisillä nyt tänä syksynä.

H5N1-tyypin virukset ovat ihmisillä huonosti immunogeenisia eli immuunivaste ei ole yhtä hyvä kuin tavallisessa influenssarokotuksessa. Tämän vuoksi tarvitaan ainakin kaksi rokotuskertaa. Huonon immunogeenisuuden vuoksi rokotteeseen on lisättävä adjuvantteja eli apuaineita, jotka tehostavat immuunivastetta.

Rokotetutkimuksessa etsitään parasta suhdetta H5N1-antigeenin ja apuaineen välillä, ja siksi testihenkilöille annetaan eri suhteissa rokotevirusta ja apuaineita.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa tutkitaan tulevana syksynä myös lääkeyhtiö Novartiksen kehittämää lintuinfluenssarokotetta. Tätä rokotetta on jo aiemmin tutkittu aikuisilla ja nyt sen tehoa selvitetään alle 17-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Tätä toista tutkimusta tehdään Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Järvenpäässä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Porissa, Lahdessa ja Kotkassa, ja siihen osallistuu yli 400 lasta ja nuorta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.09.2007)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.