Mainos

Linnan juhlien pukukoodi on tiukka

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on, ellei Suomen suurin, niin ainakin julkisin juhla. Linnan juhlissa vieraiden etiketin tuntemus punnitaan koko kansan suurennuslasin alla. Miten siis tulee pukeutua Linnan juhliin?

Puku on Linnan juhliin valmistautuvan tärkein valinta. Kutsukortin kehotus pukeutua frakkiin ja juhlapukuun asettaa nimittäin tiettyjä vaatimuksia asuvalinnalle. Frakki on miesten juhlapukeutumisen arvokkain asu ja sitä käytetäänkin vain suurilla illallisilla, virallisilla vastaanotoilla tai tanssiaisissa.

Naisen asu on juhlapuku

Linnan juhlien kutsukortissa oleva asutoivomus frakki tai juhlapuku tarkoittaa, että nainen pukeutuu täyspitkään juhlavasta materiaalista valmistettuun avonaiseen tai olkaimettomaan pukuun.

Naisten juhlakengät ovat sirot, avonaiset ja mielellään juhlapuvun väriin soinnutettua materiaalia. Koruiksi valitaan arvokoruja, strassi- tai lasikoruja. Myös tiaraa tai diadeemia voi käyttää.

Asuun sopiva laukku on siro, pienikokoinen ja hihnaton. Laukku on mieluusti kenkien kanssa samansävyinen tai samaa materiaalia. Jos käsineitä käytetään, ne ovat pitkät, yli kyynärpään ulottuvat.

Jos puku on pitkähihainen, käsineet ovat ranteen peittävät. Rannekelloa ei käytetä, ellei se ole korukello. Kunniamerkkejä voidaan käyttää alkuperäisessä koossa.

Päällysvaatteeksi sopii turkki, juhlava takki, stoola tai juhlaviitta. Linnaan voi pukeutua myös kansallispukuun, kuten presidentti Tarja Halonen teki vuonna 2001.

Mies pukeutuu frakkiin

Frakin tunnistaa silkkisistä kauluskäänteistä ja housujen silkkisivunauhoista. Liivi näkyy sentin parin leveydeltä takin alta ja frakin pitää olla musta. Takki on aina yksirivinen eikä sitä voi napittaa. Nousevat käänteet ovat silkkipintaiset samoin kuin smokissa.

Mustissa frakin housuissa on sivusaumojen kohdalla kaksi rinnakkaista silkkinauhaa toisin kuin smokin housuissa, joissa nauhoja on vain yksi. Koska frakin liivien alla ei voi käyttää vyötä, housut pysyvät ylhäällä housunkannattimilla.

Frakin kanssa käytetään valkoista frakkipaitaa, jossa on edessä helmiäisnapit. Kalvosinnapit ovat kultaa. Liivinä on yleensä valkoinen frakkiliivi. Frakin kanssa pidetään valkoista itse sidottavaa solmuketta ja valkoista, silkkistä taskuliinaa, joka taitellaan kapeaksi.

Kunniamerkkien kanssa taskuliinaa ei käytetä. Frakkisukat ovat mustat ja pitkävartiset ja kengät kiiltonahkaiset mustat.

Frakkiin sopiva päällystakki on musta, tummansininen tai tummanharmaa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää mustaa viittaa, jossa on valkoinen vuori. Asuun kuuluu silinterihattu, valkoiset käsineet ja valkoinen silkkihuivi.

Kaulahuivia käytetään vain päällystakin alla. Kannattaa myös huomata että frakin kanssa ei käytetä rannekelloa.

Myös tumma puku käy

Linnan juhlissa frakki voidaan korvata tummalla puvulla. Käsitteenä tumma puku tarkoittaa tummanharmaata, tummansinistä tai mustaa pukua. Ruskea puku ei täytä perinteisen tumman puvun virkaa, mutta puvun kangas voi olla hillitysti raidallinen, kunhan se ei ole liituraitaa.

Tumman puvun kanssa käytetään valkoista juhlapaitaa, jossa voi olla kaksinkertaiset kalvosimet. Asuun sopiva liivi on joko samaa kangasta kuin takki tai muuten puvun väriin sopiva ja hillitty. Tumman puvun kanssa käytetään hillittyä, juhlavaa solmiota tai solmuketta. Taskuliina on valkoinen ja sukat joko mustat tai puvun väriin sovitetut. Tumman puvun kanssa käytetään mustia kenkiä.

Tumman puvun kanssa käytettävä päällystakki on mieluiten musta, tummansininen tai harmaa ulsteri tai trenchcoat. Kaulahuivi on yksivärinen tai hillitysti kuvioitu ja hattu musta, tummansininen tai tummanharmaa. Käsineet ovat mustat tai harmaat.


Kuvat: Lehtikuva

Teksti: Nina Pinjola ja Ketsia Anttila

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.