Liki joka kymmenes kärsii jatkuvasta unettomuudesta

Unettomuus syö yhä useamman suomalaisen työtehoa. Unihäiriöt ovat yleistyneet koko 2000-luvun. Unitutkija Markku Partisen mukaan suurta osaa ongelmasta selittää työelämän vaatimusten jatkuva tiukentuminen. Asiantuntijat arvioivat, että unettomuudesta kärsii 5-10 prosenttia suomalaisista.

- Pelkästään unettomuudesta terveydenhuollolle aiheutuvat kulut ovat astman luokkaa. Tästä puuttuu kuitenkin alentunut työkyky ja sairauspoissaolot. Vaikeasti uneton ihminen ei pysty olemaan töissä.

Partinen arvioikin, että unettomuuden todelliset kulut ovat astmaa suuremmat.

- Me olemme mielestäni nyt rajalla työelämän tehostamisessa. Jos vielä yritetään tehostaa, niin se stressi lisääntyy niin paljon, että todellinen työsuorite ja voitot kääntyvätkin tappioksi.

Tehostamisvimma voi lisäksi karsia työntekijöitä parhaasta päästä.

- Se tässä on vielä ristiriitaista, että erittäin tunnolliset ihmiset eli tietyllä tapaa ne parhaimmat työntekijät kärsivät herkimmin unettomuudesta ja uupuvat. Meillä on nyt näyttöä myös siitä, että krooninen väsymys aiheuttaa masentuneisuutta. Aiemmin ajateltiin, että masennus olisi unettomuuden syy.

Tunnollisen noidankehä

Unettomuus on usein itseään ruokkiva ilmiö. Usein se Partisen mukaan alkaa potkuista tai muista työelämän ongelmista, avioerosta tai seurustelusuhteen katkeamisesta.

- Erittäin tunnollinen yrittää tehdä kaikki asiat samalla lailla kuin ennenkin, vaikka kärsiikin unettomuudesta. Tästä tulee suorituspaineita, kun työkyky ei ole niin hyvä kuin normaalisti. Kun unettomuus jatkuu pitkään, ihminen uupuu eivätkä aivot eivät enää elvy ja sitä kautta tulee masennusoireita.

Partinen painottaakin, että jo pelkän masennusvaarankin takia pitkittyvään unettomuuteen pitäisi suhtautua erittäin vakavasti.

- Jos unettomuus hoidettaisiin oikein, me voisimme kenties ehkäistä merkittävän osan masennuksesta.

Valvojan ensimmäinen askel pois noidankehästä on myöntää ongelma. Partinen korostaa, että unettomuus on terveen tunne-elämän tapa reagoida vaikeisiin kriiseihin. Ammattiapua hän suosittelee hakemaan, jos tilanne ei korjaannu kahdessa viikossa.

Yleisohjeena Partinen neuvoo tunnollisia ihmisiä olemaan armollisempia itselleen, sekin auttaa usein.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat