Mainos

Liitto: Vartiointiliike ei voi korvata poliisia näpistystapauksissa

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto vastustaa poliisiylijohtaja Mikko Paateron ehdotusta siirtää poliisien tehtäviä vartiointiliikkeille.

Paateron mielestä yksityisen vartiointiyhtiön vartija voisi kirjoittaa varkaalle näpistelyvirhemaksun näpistyksestä. Nykyisin sakon kirjoittaa poliisi.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen muistuttaa, että näpistelytapauksissa kohdataan usein lapsia ja nuoria.

- Näissä tilanteissa tarvitaan poliisin ammattimaista, kokemuksen ja koulutuksen kautta saatua tuntumaa. Poliisilla on apunaan myös sosiaalityöntekijät, mutta vartijoilta tämä linkki puuttuu, samoin riittävä koulutus, Suhonen sanoo.

- Kyllä tämä vie aika outoon suuntaan suomalaista kriminaalipolitiikkaa. Ei näpistyksiä voi rinnastaa pysäköintivirhemaksuihin.

Säästöpaineet kurittavat poliisia

Suhonen arvioi, että Paateron ehdotus liittyy poliisiin kohdistuviin koviin säästöpaineisiin.

- Välillä mietityttää, mikä maan ylimmän poliisijohdon tehtävä oikein on: viedä organisaatio selvitystilaan vai pitää yllä tasokasta sisäistä turvallisuutta tässä maassa. Mutta kyllä poliittisten päättäjien pitäisi antaa myös pelimerkkejä näille korkeimmille virkamiehille pyörittää oma organisaatiotaan.

Suhonen pitäisi kiinni poliisin nykyisistä tehtävistä, mutta pitää mahdollisena tehtävien priorisoimista. Toisaalta hän toteaa, että lainsäädäntö antaa melko kovat velvoitteet hoitaa kaikki ne tehtävät, joita poliisilla on.

- Ei niitä voi jättää hoitamatta. Viime kädessä niihin puuttuu kanteluviranomainen, joka ei ymmärrä poliisin työmääriä tai henkilöstön vähäisyyttä.

Taloustutkimuksen maaliskuussa tekemän tutkimuksen mukaan 86 prosenttia suomalaisista haluaa antaa sisäisen turvallisuuden nimenomaan poliisin vastuulle. Yksityisen turva-alan vastuuta lisäisi 8 prosenttia vastanneista.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.