Mainos

Liimattu lapsen kuva tekee vanhemman passin käyttökelvottomaksi

Viron käyttöön ottaman uuden valtionrajalain mukaan lapset voivat matkustaa kirjattuna vanhempansa passiin, jos passissa on heidän kuvansa. Suomen passilainsäädännön mukaan tämä ei ole mahdollista.

Tarkastaja Tarja Riikonen Helsingin kihlakunnan poliisin lupayksiköstä varoittaa esimerkiksi liimaamasta lasten koulukuvia passiin, sillä silloin se turmeltuu.

-Kuvat luetaan lisämerkinnöiksi, ja jos niitä on, passia ei voi enää käyttää matkustamiseen. Lasten matkustuslupaa varten tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Jos toinen vanhemmista ei ole passihakemusta jätettäessä paikalla, luvaksi riittää kirjallinen dokumentti. Puhelimella hankittu vahvistus ei riitä.

-Esimerkiksi faksilla lähetetty allekirjoitus käy. Luvassa on oltava mustaa valkoisella, Riikonen sanoo.

Kiireet hellittäneet

Viron passiepäselvyydet aiheuttivat vielä viikonloppuna kovia ruuhkia Pasilan poliisilaitokselle Helsingissä, kun Tallinnan-matkalle aikoneet turistit tarvitsivat viime hetkellä lapsilleen matkustuslupaa.

Eilisen ja tämän päivän aikana on kuitenkin Riikosen mukaan pikku hiljaa palattu takaisin normaaliin arkitahtiin, mutta passikäytäntöön liittyviä tiedusteluita tulee yhä kaiken aikaa.

Lauantaina ja sunnuntaina Pasilan poliisilaitokselta lunastettiin lähes 50 väliaikaista passia. Tavallisena viikonloppuna lyhytaikaisia passeja valmistetaan alle 10.

-Kiireisimpinä päivinä meillä on tehty 30:kin passia odottaessa, Riikonen kertoo.

Poliisista muistutetaan, että tästä lähin passi kannattaa hankkia oman kunnan poliisilaitokselta. Väliaikaisen, enintään vuoden voimassaolevan passin saa jopa alle tunnissa. Pitkäaikaista eli enintään 10 vuoden passia täytyy odottaa esimerkiksi Helsingissä 2-3 viikkoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.