Mainos

Liikenneguru: Etelässä talviajotaidot ovat mystiikkaa

Liikennetoimittaja Esko Riihelä kummeksuu eteläsuomalaisten huonoa talviajotaitoa.

- Kun viime viikonlopun jälkeisiä uutisia katsoo, niin ainakin Etelä-Suomessa talviajo on mystiikkaa ja myytti, Riihelä sanoi MTV:n Huomenta Suomen lähetyksessä.

- Talvi täällä etelässä tulee enää niin harvoin, ettei osata asennoitua eikä välttämättä enää ajaakaan oikein, kun lumi- ja pakkaskelit tulevat, jatkoi ylikonstaapeli Jussi Pohjonen liikkuvasta poliisista.

Pohjoisessa ei nähdä etelän kaltaisia liikenneonnettomuussumia etenkin vähäisemmän liikennemäärän takia. Riihelä löytää ilmiölle myös toisen syyn.

- Eihän koskaan uutisissa ole ollutkaan, että Rovaniemellä talvi olisi yllättänyt. Vai oletko kuullut?

Riihelän mukaan uudet autot ovat ongelmallisia ajotaidon kannalta.

- Niihin luotetaan liikaa. Myydään ohjaustehostimia, ESP-laitteita, ABS-jarruja, hyviä renkaita ja niin edelleen. Sitten kuljettajat luulevat, että niillä voi ajaa kuin kesäkelillä, oli keli mikä hyvänsä. Autot myydään turvallisina, vaikka mitkään näistä vehkeistä eivät tee kesäkeliä eivätkä muuta fysiikan lakeja.

- Tällainen tietynlainen uusavuttomuus tulee siinä, että kun on jarru- ja ohjaustehostimet, ei ole tuntumaa siihen keliin, jolloin viime kädessä esimerkiksi liian suurella nopeudella ulosmitataan se hyöty. Fysiikan lait kuitenkin aina astuvat jossain vaiheessa voimaan, muistuttaa Pohjonen.

Lue myös:

Ylikonstaapeli Jussi Pohjosen ja liikennetoimittaja Esko Riihelän neuvoja joululiikenteeseen (Huomenta Suomi 22.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.