Lievätkin oppimishäiriöt voivat olla raskausajan juomisen syytä

Julkaistu 07.09.2011 10:08(Päivitetty 12.09.2011 02:38)

On yleinen harhaluulo, että raskausaikana äidin alkoholinkäytölle altistunut saa joko vakavan kehityshäiriön tai on kokonaan terve, sanoo Suvi Vaarla Kehitysvammaliitosta. Vaarlan mukaan kyseessä ei ole joko-tai-tilanne vaan liukuma erilaisia häiriöitä.

– Vauriot eivät aina näy päälle, ja se lisää diagnosoimisen vaikeutta, Vaarla sanoo.

Vakavin raskausajan alkoholinkäytöstä aiheutuva vamma on FAS eli fetal alcohol syndrome. Vaarlan mukaan näiden vaikeasti vammautuvien määrä on kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Kelan terveystutkimuksen päällikkö Ilona Autti-Rämö sanoo, että arvioiden mukaan vain kymmenen prosenttia alkoholialtistuksen vuoksi vaurioituneista saa oikean diagnoosin. Arvio perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin.

– Diagnoosi on avain palveluihin, sillä pääsee kuntoutukseen ja saa tukea. Tarvittaisiin asennemuutosta, että lasta ei leimattaisi diagnoosin takia, Vaarla sanoo.

Tunnistamista vaikeuttaa oireiden moninaisuus sekä se, että vauriota ei voida todeta yksinkertaisella testillä. Diagnoosin tekemiseksi tarvitaan myös tieto äidin alkoholinkäytöstä raskausaikana, mutta varsinkaan äidit itse eivät siitä usein halua kertoa.

Turvaraja on nolla

Virallinen suositus raskaana oleville on, että alkoholinkäyttö jätettäisiin kokonaan.

– Tutkimusten mukaan 1-2 alkoholiannoksen viikossa ei tiedetä aiheuttavan sikiölle vaurioita, mutta koska turvallista rajaa alkoholinkäytölle ei voida antaa, suosituksena on, ettei sitä käytettäisi yhtään. Alkoholissa ei myöskään ole mitään, mitä sikiö tarvitsisi, Vaarla sanoo.

Selvää on, että juomisen ei tarvitse olla humalahakuista aiheuttaakseen sikiölle vaurioita. Esimerkkinä tästä käy Vaarlan mukaan Italia, jossa alkoholivaurioiden esiintymisluvut ovat Euroopan korkeimmasta päästä, vaikka maan juomakulttuuri ei ole humalahakuista.

"Kuinka moni on raitis raskautta suunnitellessaan?"

Suomessa naisten alkoholinkäyttö on muuttunut humalahakuisemmaksi, mutta Autti-Rämön mukaan sen suoraa yhteyttä alkoholivaurioiden määrän on vaikea tutkia.

– Suomessa 90 prosenttia naisista käyttää alkoholia. Kuinka moni sitten on raitis jo silloin, kun suunnittelee raskautta? Ne ovat aika pieniä lukuja.

(MTV3 - STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa