Liettuan parlamenttivaaleissa toinen kierros meneillään, maahan ennakoidaan vallanvaihtoa

Liettuassa äänestetään tänään parlamenttivaalien toisella kierroksella, jonka ennakoidaan tuovan maahan uuden hallituksen ja pääministerin.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten keskustaoikeistolainen oppositio sai 25 prosentin äänisaaliin. Pääministeri Saulius Skvernelisin Talonpoikien ja vihreiden liitto jäi selvästi kakkoseksi. Se sai äänistä noin 17 prosenttia.

Parlamenttiin pääsi ensimmäisellä kierroksella neljä muuta puoluetta, mikä tarkoittanee sitä, ettei vaalien voittaja pysty muodostamaan enemmistöhallitusta yksin.

Politiikan tutkijan Mazvydas Jastramskisin mukaan konservatiivit todennäköisesti pyrkivät muodostamaan hallituksen liberaaliryhmittymien kanssa.

Maan uudeksi pääministeriksi on veikkailtu konservatiivien entistä valtionvarainministeriä Ingrida Simonytea. Hän on lupaillut muun muassa maan teollisuuden modernisointia.

Koronaturvallisuuteen panostettu

Vaalit käydään koronapandemian varjossa, ja turvavälit sekä maskien käyttö äänestyspaikoilla ovat pakollisia. Lisäksi joihinkin kaupunkeihin on avattu drive-in-äänestyspisteitä turvallista äänestämistä varten.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Liettuan talous supistuu koronan vuoksi vain noin 1,8 prosenttia, mikä on vähiten euroalueella.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja