Mainos

Liberaalit murskavoittoon Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan maakuntavaalien suurin häviäjäpuolue on sosiaalidemokraatit, joka hävisi puolet paikoistaan.

Liberaalit ovat ottaneet suurvoiton Ahvenanmaan maakuntavaaleissa. Liberaalit nousivat maakuntapäivien suurimmaksi puolueeksi kaikkiaan kymmenellä paikalla, jossa kasvua aiempaan oli kolme paikkaa.

Liberaalien voiton myötä maakunta saanee ensimmäisen naispuolisen maaneuvoksen. Puoluetta johtava Viveka Eriksson keräsi vaaleissa myös toiseksi suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin, 732 ääntä.

Keskustan paikkamäärä nousi yhdellä paikalla kahdeksaan. Myös sitoutumattomat kasvattivat paikkamääräänsä yhdellä ja sai nyt neljä paikkaa.

Vaalien suurin häviäjä on sosiaalidemokraatit, joka menetti puolet vuoden 2003 menestysvaaleissa saamastaan kuudesta paikasta. Porvarillinen ryhmittymä joutui luopumaan yhdestä paikasta ja saa maakuntapäiville niin ikään kolme paikkaa.

Itsenäisyyspuolue onnistui kasvattamaan äänisaalistaan yli viidenneksellä, mutta paikkamäärä pysyi silti edelleen kahdessa.

Uutena ryhmittymänä maakuntapäiville pyrki Kestävä kehitys -niminen ryhmä, Hut-gruppen, mutta se keräsi vain 153 ääntä ja jäi näin ilman ainuttakaan paikkaa.

Kaikkien 26 äänestysalueen äänet saatiin laskettua myöhään sunnuntaina.

Entiset kansanedustajat läpi

Maakuntapäiville valittujen joukossa ovat muun muassa maakunnan aikaisempi pitkäaikainen kansanedustaja liberaalien Gunnar Jansson, joka sai vaalien suurimman äänisaaliin, 745 ääntä.

Maakuntapäiville valittiin niin ikään porvarillisen ryhmittymän Roger Jansson. Hän jätti kansanedustajuuden viime kevään eduskuntavaaleissa.

Äänestysaktiivisuus kasvoi 0,2 prosenttiyksiköllä 67,8 prosenttiin. Etukäteen veikkailtiin, että äänestysvilkkaus jäisi viime kertaa vaisummaksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.