Li Andersson: Vasemmistoliitto valmis lähtemään neuvotteluihin – hallitusvastuun edessä on kuitenkin arvaamaton mutka

Myös vasemmistoliitto on valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin. Puheenjohtaja Li Andersson painottaa, että eduskuntavaalituloksen perusteella vaalien suurimmat voittajat ovat SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

– Meidän mielestämme sen pitää näkyä sekä tulevassa hallitusohjelmassa että tulevassa hallituskokoonpanossa, Andersson sanoo STT:lle.

Sipilän ero helpottaa Keskustan osallistumista neuvotteluihin

Hän ei suuremmin yllättynyt siitä, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti jättävänsä tehtävänsä syksyllä.

– Puheenjohtajat joutuvat kantamaan henkilökohtaisesti vastuuta tilanteessa, jossa vaalitulos on huono. Tosin keskustahan selvästi jätti auki mahdollisuuden olla mukana hallitusneuvotteluissa, mikä meidän mielestä on hyvä asia.

Andersson uskoo, että Sipilän eroilmoitus helpottaa keskustan osallistumista hallitusneuvotteluihin.

"Mahdollsimman vahva mandaatti osallistumiselle"

Jos vasemmistoliitto olisi menossa hallitukseen, olisi puolueella vielä edessä arvaamaton mutka. Se päätti marraskuussa puoluevaltuustossaan, että hallitukseen osallistumisesta järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys.

– Kyse on siitä, että saadaan mahdollisimman vahva mandaatti osallistumiselle, mikäli ollaan mukana, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto keräsi 8,2 prosentin kannatuksen ja 16 paikkaa eduskuntaan. Andersson sai perussuomalaisten Jussi Halla-ahon jälkeen toiseksi eniten ääniä koko maassa. Häntä äänesti Varsinais-Suomen vaalipiirissä 24 404 äänioikeutettua.

Lue myös:

    Uusimmat