Lewis Hamilton avautui ensimmäistä kertaa Abu Dhabin kuohuttavasta mestaruuskäänteestä – "Eivät he voi huijata"

5:09
Videolla Tulosruudun raportti viime F1-kauden päätöskisasta Abu Dhabista.

Lewis Hamilton on pitänyt visusti suunsa kiinni viime joulukuun kohutapauksesta, kun hän menetti maailmanmestaruuden Max Verstappenille. Nyt Hamilton kommentoi tapahtunutta Vanity Fairin kansikuvajutussa.

Hamiltonin ja Verstappenin huima mestaruustaistelu huipentui Abu Dhabissa, missä panokset olivat hyvin yksinkertaiset. Se kumpi nappaa enemmän pisteitä, on mestari. 

Viisi kierrosta ennen loppua Hamilton johti kisaa 11 sekunnin erolla ennen Verstappenia. Hamilton oli vahvasti matkalla uransa kahdeksanteen mestaruuteen. Vaikutti siltä, ettei mikään voisi mennä enää pieleen.

Toisin kävi. Williamsin Nicholas Latifi lipesi seinään ja radalle tuotiin turva-auto.

Syntyi dominoefekti. Hamilton ei voinut hakea uusia renkaita, jotta hän ei menettäisi johtoasemaansa Verstappenille. Red Bullin hollantilaistähti Verstappen taas pystyi hyödyntämään sauman. Verstappen haki uudet renkaat allensa.

Pitkään vaikutti kuitenkin siltä, ettei kisaa ehdittäisi enää jatkaa. Taas kerran: toisin kävi. Tuolloin vielä virassaan ollut kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailupäällikkö Michael Masi veti turva-auton pois radalta, vaikka kaikkia kierroksella hitaampia kuskeja ei oltu ehditty vetää joukon perälle.

Mercedes kävi kuumana. Saksalaistalli koki, että FIA peukaloi mestaruuden Verstappenille.

Hamilton jakoi saman ajatuksen.

– Pahimmat pelkoni kävivät toteen. Mietin vain, että ei voi olla. Eivät he voi huijata minua ulos tästä. Eivät mitenkään. Ei ole mitään saumaa, Hamilton pohti Vanity Fairille.

Mercedeksen valituksista huolimatta Masi ei pyörtänyt päätöstään ja mestaruus huipentui yhden kierroksen näytökseen. Siinä Verstappenilla oli huomattava etulyöntiasema, sillä hän lähti jahtaamaan Hamiltonia pehmeän seoksen renkailla. Hamilton yritti puolestaan pitää kärkipaikan hallussaan kuluneilla, kovilla renkailla.

Odotettu kävi toteen. Verstappen ohitti Hamiltonin ja nappasi uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

FIA julkaisi talvella raportin, jonka mukaan kisan lopussa tapahtui ”inhimillinen virhe”. Samalla FIA tiedotti, että F1:n kilpailujohtajana toiminut Masi siirtyy muihin tehtäviin. Abu Dhabin tulokset eivät kuitenkaan muuttuneet mitenkään.

Hamilton muistelee, ettei hän meinannut päästä ulos autostaan järkyttävän pettymyksen keskellä.

– On vaikea kuvailla niitä tunteita, mitä tuosta syntyi. Muistan vain, että istuin autossa täysin epäuskoisena. Sitten tajusin, että minun pitää avata turvavyöni ja minun pitää nousta ulos autosta. Minulla ei ollut yhtään siihen voimaa. Tuo oli yksi kovimmista paikoista, missä olen pitkään aikaan ollut, Hamilton avaa.

– Tiedän, mitä tapahtui. Tiedän, mitä päätöksiä tehtiin ja miksi. Ja kyllä. Tiedän, ettei kaikki mennyt oikein, Hamilton kuittasi koko kohutapauksen.

Myrskyn silmään päätynyt Masi jätti FIA:n aiemmin tänä vuonna. Mercedes tyytyi FIA:n raporttiin, eikä se vienyt Abu Dhabin käänteitä urheilun oikeuslautakuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja