Letuista loihdit sekä pää- että jälkiruokia

Lettu-sanalla on yksinomaan myönteinen kaiku. Jollekin se tuo mieleen lapsuuden kesät ja mummon lettukestit, toiselle taas leirinuotiot räiskäleenpaistoineen. Mutta letuista voi toki nauttia myös tässä ja nyt. Erilaisilla täytteillä niistä saa kunnon lounasruokaa tai iltapalaa. Jälkiruokana letut maistuvat ihanalta hillon tai vaikkapa granaattiomenasiirapin kera. Kokeillaan!

Jauhelihatäytteiset letut

Lettutaikina:

  • 4 kananmunaa tai 2 dl kananmunavalmistetta
  • 1 l maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita tai margariinia
  • paistamiseen öljyä, margariinia tai voita

Täyte:

  • 300 g jauhelihaa
  • 1/2 tl suolaamustapippuria
  • 1 tl basilikaa tai oreganoa
  • 1 paprika
  • 10 cm:n pala purjoa
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 70 g tomaattipyreetä
  • 1 dl vettä
  • 1 dl juustoraastetta

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, suola ja lopuksi jauhot voimakkaasti vatkaten. Anna taikinan seistä jääkaapissa noin tunnin ajan. Lisää sulatettu rasva taikinaan ennen paistamista. Kuumenna pannu ja rasva mahdollisimman kuumiksi. Levitä taikinaa ohuelti pannulle. Paista letut molemmilta puolilta kullan ruskeiksi.

Ruskista jauheliha pannulla ja mausta. Pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Lisää pilkotut kasvikset ja purista valkosipuli jauhelihan joukkoon. Lisää tomaattisose ja vesi seokseen ja hauduta seosta 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi juustoraaste. Kääri täyte lettujen sisälle.

Kanatäytteiset ohukaiset

Täyte:

  • 350 g marinoituja broilerisuikaleita
  • 300 g tuoreita herkkusieniä viipaleina
  • 2 rkl voita tai margariinia
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl vettä
  • 2-3 rkl vehnäjauhoja
  • 1-2 banaania paloina
  • currya
  • mustapippuria
  • 1 rkl soijakastiketta
  • Päälle: sinihomejuustomuruja

Paista broilerisuikaleet pannulla ja nosta ne kattilaan. Paista seuraavaksi sieniviipaleita kunnes vesi on niistä haihtunut ja siirrä nekin kattilaan. Sekoita keskenään kerma, vesi ja jauhot ja kaada seos kattilaan. Kuumenna täyte kiehuvaksi samalla sekoittaen. Lisää banaaninpalat ja hauduta hetki miedolla lämmöllä. Mausta täyte currylla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi varovasti soijakastiketta. Tarkista maku.

Täytä ohukaiset kanatäytteellä, rullaa ja asettele uunivuokaan. Ripottele päälle sinihomejuustoa ja kuorruta ohukaisia uunissa 225 asteessa, kunnes juustomurut ovat sulaneet ja ohukaiset lämmenneet.

Voit myös valmistaa ohukaiskakun eli koota täytettä ja lettuja kerroksittain. Annostele lettujen väliin täytettä ja sinihomejuustoa. Jätä päällimmäiseksi ohukainen ja ripottele sen pinnalle juustoa. Kuorruta ohukaiskakkua uunissa kunnes juusto on sulanut.

Kasvistäytteiset letut

Täyte:

  • 1-2 punasipulia
  • punaista paprikaa
  • keltaista paprikaa
  • 1 kiinankaali
  • 1 pss suolapähkinöitä
  • (ripaus suolaa)
  • paistamiseen öljyä

Viipaloi punasipuli ja suikaloi paprika. Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä pannulla pehmeiksi. Lisää suikaloitu kiinankaali ja pehmennä kaalia hetki pannulla. Lisää suolapähkinät. Annostele täytettä letuille ja taita ne taskuiksi.

Lettuja ja granaattiomenasiirappia

Lettutaikina:

  • 5 dl maitoa
  • 2-2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 munaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä

Siirappi:

  • 1 granaattiomena
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 2 tl lime- tai sitruunamehua

Tee ensin siirappi: Halkaise granaattiomena ja ota siemenet ja mehu talteen. Keitä sokeria ja vettä noin 5 minuuttia, kunnes seos alkaa olla siirappimaista. Lisää joukkoon granaattiomenan siemenet ja mehu sekä sitrusmehu. Jäähdytä. Lettutaikinaa varten vatkaa ensin puolet maidosta ja muut aineet sekaisin. Lisää loput maidosta ja anna turvota hetki. Paista pannulla ohuita lettuja ja tarjoa granaattiomenasiirapin kanssa.

(Ohjeet: Kotimaiset Kasvikset ja Finfood)

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat