Lentoemänniltä pakit Finnairille - säästöneuvotteluja ei jatketa

Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys ei jatka säästöneuvotteluja Finnairin kanssa. Yhdistyksen puheenjohtaja Thelma Åkers ilmoitti asiasta tänään valtuuston kokouksen jälkeen.

– Meidän palkkoja alentamalla ja työehtoja heikentämällä ei varmaankaan saada Finnairia kannattavaksi, valtuuston puheenjohtaja Anu Karjalainen totesi kokouksen jälkeen.

Säästöjä on pidetty edellytyksenä sille, että Finnair hakee kumppania Euroopan liikenteeseen.

SLSY:n ja Finnairin välinen työehtosopimus on voimassa lokakuuhun 2013.

Työntekijöiden katkeruus kumpuaa vuonna 2009 tehdyistä säästöpäätöksistä. Finnairin työntekijät suostuivat kesällä yhteensä 12,3 miljoonan euron palkanalennuksiin, mutta jo syksyllä yhtiö päätti maksaa johdolleen lähes kolmen miljoonan euron bonukset.

Vuonna 2011 maksettujen lisäbonusten tarkoituksena oli sitouttaa johtajat pysymään talossa uuden toimitusjohtajan Mika Vehviläisen aloittaessa.

Finnairin hallituksessa sitouttamisbonuksista päättäneet jäsenet joutuvat nyt jättämään paikkansa.

Muut työntekijät harkitsevat

Henkilöstöjohtaja Manne Tiensuu sanoo ymmärtävänsä, että bonuspäätökset herättävät työntekijöissä vihaa ja hämmennystä.

– On harmillista, että he eivät enää neuvottele, mutta myös hyvin ymmärrettävää.

Viimeinen pisara henkilökunnalle oli Helsingin Sanomien torstainen uutinen, jonka mukaan Vehviläiselle maksettiin rekrytoinnin yhteydessä 180000 euron palkkio, josta ei ole kerrottu julkisuuteen.

Finnairista vakuutetaan, että nyt kaikki palkkiotiedot ovat pöydällä.

– Kaikista sellaisista, mitkä kuuluukin kertoa, on kerrottu, Tiensuu sanoo.

Matkustamohenkilökunnan sanoutuminen irti säästöneuvotteluista on rikka Finnairin säästöohjelman toteuttamisessa. Tavoitteena on säästää 140 miljoonaa euroa vuoteen 2014 mennessä ja saada toiminta kannattavaksi.

Teknistä henkilöstöä edustava Ilmailualan Union ja Suomen Liikennelentäjäliitto päättävät säästötalkoista lähiviikkoina.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat