Lennart Petrell muistelee: Doug Shedden patisti joukkueen viettämään iltaa yhdessä: "Oli vähän paha olo"

Kanadalaisvalmentaja Doug Shedden oli iso ilmiö suomalaisessa jääkiekkoilussa. Uransa lopettanut Lennart Petrell avasi Sheddenin metodia, jonka olennaisena osana olivat kosteat illanvietot. 

Ulkomaalaisia jääkiekkovalmentajia ei ole näkynyt SM-liigassa pitkään aikaan, mutta 15 vuotta sitten he toivat paljon lisäväriä suomalaiskehiin. 

HIFK:hon tuli syksyllä 2005 kanadalaisvalmentaja Doug Shedden, joka toi vanhan koulukunnan pohjoisamerikkalaiset metodit SM-liigaan. 

– Sheddenillä oli vahva usko, että hetket kaukalon ulkopuolella yhdistävät, Lennart Petrell muisteli MTV Urheilulle.

Myrkynpoistotreenit ilman kiekkoa

Sheddenin ajatus tarkoitti käytännössä sitä, että hän patisti koko joukkueen yhdessä pitämään hauskaa. Perheelliset tulivat kantapaikkaan istumaan hetkeksi ja nuorempi väki jatkoi iltaa, joka jatkui usein reilusti seuraavan vuorokauden puolelle.  

– Olimme joukkueena syksyllä 7–8 viikonloppua putkeen yhdessä ulkona. Jos hurjaksi meni, niin sitten juhlittiin pidemmän kaavan kautta. 

Sunnuntai oli vapaa, mutta maanantaina oli edessä paluu todellisuuteen. 

– Ei se ollut yksi tai kaksi kertaa, kun oli vähän paha olo. Maanantaisin ei ollut treeneissä käytännössä kiekkoja lainkaan, kun luistelimme niin sanotusti myrkyt pois kropasta. 

Tiistaina olikin sitten jo peli. 

– Ei se fysiologisesti ajateltuna ollut ihan järkevintä hommaa. 

"Huikein joukkue"

HIFK:lla ei ollut sarjan taitavin joukkue, mutta kaukalon ulkopuolella löytynyt yhteishenki kantoi askiin asti. HIFK oli Kärppien jälkeen toinen runkosarjassa. Lopulta HIFK oli maalin päässä finaaleista, jonne marssi lopulta mestaruuden voittanut HPK .

– Se oli ehkä huikein joukkue, jossa olen ollut. Suurin osa oli samassa elämäntilanteessa olevia kavereita. 

Shedden valmensi vielä kaksi kautta Jokereita ja johti A-maajoukkuettakin MM-kisoissa 2008. 

Petrell muistuttaa, ettei vastaava viikonloppurymyäminen ole enää nykyaikaa, mutta Sheddenin ajatuksissa oli ideaa. 

– Kun juttelee pelaajien kanssa parhaista valmentajista, harvoin pelilliset asiat nousevat esiin. Se on tärkeää, miten valmentaja käsittelee ihmisiä. 

Lue myös:

    Uusimmat