Mainos

Leivinjauheen korvaaminen

Sivuilta löysin tietoa, miten sooda korvataan leivinjauholla, mutta entä toisin päin? Tuo leivinjauhe kun sisältää hirveästi fosforia ja on lapseni erituisruokavaliossa kielletty. Mitä voisin syntymäpäivillä tarjota täytekakun sijasta, vai onnistuuko kakku soodalla? Tarja

Hei Tarja!

Leivinjauheen voi korvata hyvin soodalla, kunhan taikinassa on jotain hapanta, eli esim. piimää, jogurttia tai kermaa. Tällöin soodaa laitetaan puolet vähemmän kuin leivinjauhetta: 2 tl leivinjauhetta = 1 tl soodaa. Sooda sekoitetaan ensin happamaan nesteeseen ja sitten taikinaan. Jos taikinassa ei ole mitään hapanta, taikinaa kannattaa yrittää muuntaa niin, että siinä olisi jotain hapanta. Tämä auttaa siihen, että sooda ei maistu valmiissa leivonnaisessa. Soodaa voi käyttää kaikkeen mahdolliseen mihin leivinjauhettakin.

Itse yrittäisin tehdä 4 munan kakkupohjan niin, että laittaisin siihen hyvin vähän (½ tl) soodaa ja lisäisin sen poikkeuksellisesti jauhojen joukossa. Tai sitten lisäsin 4 munan kakkupohjaan ½ dl kermaa (lopuksi), jonne sekoittaisin soodan ja samalla vehnäjauhojen lisäksi n. ½-1 dl lisää perunajauhoja.

Myös Hirvensarvensuolaa (ammoniumkarbonaatti E503) voit kokeilla. Se valmistettiin ennen hirven sarvista, nykyään se tehdään synteettisesti. Käyttö on nykyään harvinaista, mutta se sopii varsinkin ohuihin leivonnaisiin. Myydään apteekista.

Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.