Mainos

Leikkelepaketin sisältö usein ulkomailta

Keittokinkkupaketissa on kuva kesäisestä järvimaisemasta ja suomalaisen jalostajan logo. Kuluttaja ajattelee ostavansa suomalaista sianlihaa. Edes tuoteselosteessa ei kerrota, että liha voikin olla Saksasta.

Suomalaisten kauppojen leikkelehyllyissä on tuontilihaa muun muassa Virosta, Ruotsista, Saksasta, Tanskasta, Australiasta ja Brasiliasta.

- Kotimaista raaka-ainetta ei saada kilpailukykyiseen hintaan, joten joudumme täydentämään osan vuodesta ulkomaisella raaka-aineella, kertoo Järvi-Suomen Portin tuotekehitys- ja laatupäällikkö Marita Leskinen.

Alkuperä jää usein hämärän peittoon, sillä pakkauksissa ei säännösten mukaan tarvitse kertoa, mistä liha on peräisin.

- Kyllä se on tullut meillekin asti ilmi, että osa kuluttajista kaipaisi tiedon lihan alkuperästä, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tytti Itkonen.

Laki edellyttää kuitenkin tiedon antamista vain raa'asta lihasta.

Kalkkuna tulee ulkomailta

STT:n selvityksessä kävi ilmi, että jos alkuperämaata ei kerrota, kyseessä on todennäköisesti sellainen valmiste, jonka lihan alkuperä vaihtelee. Valmistajien mukaan pakkaustekstien muuttaminen on niin kallista, että erästä toiseen vaihtuva alkuperämaa jätetään painamatta kokonaan.

Kalkkunan ystävällä on suurin todennäköisyys saada leipänsä päälle ulkomaista lihaa. Esimerkiksi Saarioisten kalkkunaleikkeleet valmistetaan ulkomaisesta lihasta. Myös Snellman tuo kalkkunaa Brasiliasta ja Järvi-Suomen Portti Saksasta.

Ulkomaista lihaa koskevat Eviran mukaan samanlaiset hygienia- ja laatuvaatimukset kuin kotimaistakin.

Monessa Keski-Euroopan maassa käytetään kuitenkin reilusti enemmän antibiootteja kuin Suomessa.

- Mikrobilääkkeiden käyttö lisää bakteerien vastustuskykyä niille, kertoo eläinlääkäri Katariina Kivilahti-Mäntylä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta.

Kaikista lihantuontimaista ei edes saada kattavia tietoja, mitä lääkkeitä käytetään.

Kotimainen Joutsenmerkki on luotettava kompassi, jos haluaa syödä vain suomalaista lihaa. Merkki löytyy esimerkiksi Atrian kaikista leikkeleistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.