Leijonien salama-alku kantoi voittoon – kymmenen minuutin karuselli liikaa Venäjälle

Venäjän miesten jääkiekkomaajoukkue ei ollut torstaina väkevimmästä päästä, mutta se ei ollut Suomen vika. Leijonat aloitti kauden kolmannen EHT-turnauksen Helsingin jäähallissa 3–0 (3–0, 0–0, 0–0) -kotivoitolla.

Vaikka EHT-ottelut pitkän kauden mittaan tuppaavat olla rutiinia ainakin katsojille, torstain peli jäi Suomen ja Venäjän kohtaamisten historiaan. Ei tule mieleen aiemmin peliä, jossa alle seitsemän minuutin jälkeen Suomi johtaa Venäjää 3–0.

Tuohon mennessä olivat osuneet KHL:n Moskovan Dinamossa osumia sylkenyt Teemu Pulkkinen, läpiajosta saman hyökkäysketjun Liigan JYP-maalipyssy Julius Nättinen ja Venäjän pömpelin edestä 3–0 ohjannut Kärppien Julius Junttila.

Venäjä vaihtoi maalivahdiksi Ak Bars Kazanin Timur Biljalovin tilalle Pietarin SKA:n Aleksandr Samonovin. Vaihto ryhdisti Venäjää, mutta muutaman jäähyn saanut Suomi puolusti nöyrästi ja piti vastustajan maalitta.

Lehterä palasi asenne kohdallaan

Venäjän torstaisesta joukkueesta harva yltää kevään MM-turnaukseen. Miehistössä oli kuusi pelaajaa vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoista. Muun muassa kakkoskentällisestä peräti neljä Pietarin SKA:n pelaajaa oli alle 20-vuotiaita.

SKA:n nuorisoketju Kirill Martshenko-Ivan Morozov-Vasili Podkolzin oli maajoukkueensa parhaimmistoa.

Leijoniin kolmen ja puolen vuoden tauolta palanneella Jori Lehterällä, 32, oli Pietarin SKA:n varakapteenina yksinään kokemusta enemmän kuin SKA:n juniorinelikolla.

Ehdollisen huumetuomion viime vuoden keväällä käräjäoikeudessa saanut Lehterä oli Venäjä-ottelun seuratuin pelaaja. Kaukalossa hän vastasi haasteeseen kokeneen keskushyökkääjän kypsyydellä.

Pulkkinen oli avata Suomen maalitilin jo yhdeksän pelisekunnin jälkeen päästyään Lehterän luistinsyötöstä läpiajoon. Pulkkinen antoi puolisen minuuttia myöhemmin näytteen tulisesta lyöntilaukauksestaan, jolla hän ohitti Venäjän Biljalovin.

Suomen voiton takuumiehin kuului Leijonissa ensimmäisen nollapelinsä pelannut HIFK-vahti Frans Tuohimaa.

"Nordis" sopii Leijonille

Lehterä oli aiemmin pelannut Helsingin perinteisessä Nordenskiöldinkadun hallissa viimeksi tammikuussa 2010. Tuolloin hän iski SM-liigassa HIFK:ta vastaan vierasvoiton ottaneelle Tapparalle viimeisen 6–4-osuman.

Kuuden A-maajoukkue-ensikertalaisen Leijonat palasi maaotteluissa Nordenskiöldinkadulle yli kolmen vuoden tauon jälkeen. Pelipaikka sopii Suomelle, sillä edellisessä EHT-ottelussa joulukuussa 2016 kaatui Tshekki 4–2.

Suomi kohtaa EHT-kiertueella seuraavaksi lauantaina Tshekin.