Mainos

Lehtomäki: Suomi lähellä ympäristötavoitteitaan

Suomi on lähellä sille asetetuissa ympäristötavoitteissa, mutta luonnon monimuotoisuus on turvattava vielä paremmin, sanoo ympäristöministeri Paula Lehtomäki MTV3:n Huomenta Suomessa.

Lehtomäki on saapunut juuri Japanista YK:n ympäristökokouksesta. Hän listaa kokouksen yhdeksi onnistumiseksi sen, että siellä päästiin sopuun ympäristönsuojelun tavoitteista vuoteen 2020 mennessä. Maailmanlaajuisesti maa-alueista tullaan suojelemaan 17 prosenttia ja merialueista kymmenen prosenttia.

Suomi on Lehtomäen mielestä lähellä näitä lukuja ja suojelun painopiste on nyt eteläisessä Suomessa.

- Suomi on aika lähellä. Meillä on suojelun piirissä Natura-alueista noin 14 prosenttia ja metsäalasta noin 18 prosenttia.

Lehtomäen mukaan suojelutoimenpiteitä lisätään, koska Suomessakaan ei ole onnistuttu pysäyttämään monimuotoisuuden köyhtymistä.

- Lajien häviämistä tapahtuu myös meillä. Metso, eli Etelä-Suomen metsien suojeluohjelma on tärkein väline siihen, että saamme uudenlaisiakin luontotyyppejä suojelutoimien piiriin.

Lehtomäen mielestä kiistellystä jätevesilain muutoksesta tullaan pitämään kiinni mutta toimeenpanokautta pidennetään. Laki edellyttää jätevesijärjestelmien rakentamista myös haja-asutusalueilla.

Geenivarojen hyödyntämisestä sopimus

Paljon keskustelua herättänyt geenivarapöytäkirja syntyi viime metreillä. Geenivarapöytäkirjalla sovitaan periaatteista, joilla kasveista, eläimistä ja mikrobeista saatavia perintöaineksia kuten geenejä ja DNA:ta voidaan käyttää esimerkiksi prosessi-, lääke- tai kosmetiikkateollisuudessa.

Samalla linjataan, miten geenivaroista saatavat hyödyt voitaisiin jakaa oikeudenmukaisesti ne omistavien ja niitä hyödyntävien tahojen välillä.

- Sopiminen geenivarojen tasapuolisesta ja oikeudenmukaisesta jaosta maiden välillä on erittäin tärkeää, sillä kehitysmaat pääsevät nyt osallisiksi ainutlaatuisten luonnonvarojensa antamista hyödyistä, Lehtomäki sanoo.

Myös teollisuudella on tästä lähtien selkeät säännöt, miten geenivarojen kanssa toimitaan.

- Nagoyan tulos antaa uskoa kansainvälisen ympäristöpolitiikan kykyyn ratkoa ongelmia ja antaa vahvan signaalin Cancunin ilmastokokoukselle.

(MTV3)

Katso ympäristöministeri Paula Lehtomäen haastattelu: (Huomenta Suomi 1.11.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.