Mainos

Lehtomäki: EU ilmastopäätöksellään eturintamassa

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki pitää pitkän aikavälin ilmastotukipäätöstä olennaisena osana Kööpenhaminan neuvottelupakettia. Tällaista päätöstä ei kuitenkaan tänään saatu aikaseksi.

Kritiikistä huolimatta EU on teollistuneiden maiden ryhmässä ainoana luvannut konkreettisesti rahaa ja kohtuullisia päästövähennyksiä.

- EU todellakin on tällä tuoreella rahoituspäätöksellään ehdottomasti teollistuneiden maiden eturintamassa tässä ilmastopolitiikassaan. Me olemme pyrkineet esimerkin voimaa käytten saamaan esimerkiksi Yhdysvallat ja Japanin merkittävällä tavalla tähän työhön mukaan. Ja tämä ponnistelu jatkuu vielä ensi viikollakin, Lehtomäki sanoo.

Pitkä aikavälin rahoitustuki olennainen osa kokousta

Pitkän aikavälin rahoitustuki vuodelle 2013 ja siitä eteenpäin on olennainen osa Kööpenhaminan neuvottelupakettia.

- Tavallaan olisi ollut hieman ennenaikaistakin lyödä siitä lopulliset summat kiinni. Toivottavasti tuloksia saadaan ensi viikolla. Lehtomäki sanoo.

Ympäristöjärjestöt ovat moittineet sitä, että rikkaiden teollisuusmaiden ilmastotuki köyhille maille olisi pois kehitysyhteistyövaroista. Lehtomäen mukaan tämä seikka näyttää vaihtelevan maittain.

- Kaikkien maiden osalta ei ole ihan helppo saada selvillekään, että miten tämä rahoitus on tarkoitettu kerättäväksi, mutta tietysti on lähdetty liikkeelle siitä, että rahoituksen pitäisi olla uutta. Suomi ainakin omalta osaltaan valmistautuu siihen, että se on kehitysyhteistyön lisäksi tulevaa rahaa, Lehtomäki linjaa.

Katso ympäristöministeri Paula Lehtomäen haastattelu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.