Lehti: Litvinenko myrkytettiin sushibaarissa

Independent-lehden mukaan tieto perustuu poliisin tutkimuksiin entisen venäläisvakoojan liikkeistä. Myös Litvinenkon tavanneesta italialaisesta on löytynyt merkkejä polonium 210:sta. Turvallisuusasiantuntija Scaramella on toimitettu sairaalaan.

Britannian poliisi uskoo entisen venäläisvakoojan Alexander Litvinenkon joutuneen myrkytetyksi lontoolaisessa sushibaarissa tai sen välittömässä läheisyydessä.

Independent-lehden mukaan tieto perustuu poliisin tutkimuksiin Litvinenkon liikkeistä. Lehti kertoo, että poliisi on selvittänyt Litvinenkon reitin tämän Lontoon kodista sushibaariin. Selvittämisessä on käytetty muun muassa Litvinenkon puhelu- ja matkustustietoja.

Paikat, joissa Litvinenko pysähtyi, on testattu myrkytysaineena käytetyn polonium 210:n varalta. Niistä ei kuitenkaan ole löytynyt ainetta. Tämän vuoksi poliisi lehden mukaan uskoo, että Litvinenko myrkytettiin saavuttuaan baariin. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa, millä tavalla myrkky päätyi Litvinenkoon.

Litvinenkon seurassa ollut Scaramella sairaalaan

Mario Scaramella

Italialainen turvallisuusasiantuntija Mario Scaramella otettiin eilen lontoolaiseen sairaalaan, kun hänestä oli löytynyt äärimmäisen myrkyllisen polonium-210:n jäämiä.

University College -sairaalasta kerrottiin, että Scaramellasta löydetyt myrkkypitoisuudet ovat paljon vähäisempiä kuin venäläisessä ex-agentissa Aleksandr Litvinenkossa havaitut pitoisuudet.

- Hän voi hyvin eikä osoita säteilymyrkytyksen oireita, kertoi sairaalan tiedottaja.

Scaramella tapasi Litvinenkon lontoolaisessa sushibaarissa 1. marraskuuta eli samana päivänä kun tämä sairastui.

Venäjä kiistää myrkyn olevan peräisin venäläisreaktorista

Venäjä kiistää, että Litvinenkon ruumiista löytynyt poloniumin-210-isotooppi olisi peräisin venäläisestä ydinreaktorista.

Venäjän ydinenergiaviraston Rosatomin johtajan Sergei Kirijenkon mukaan Venäjä tuottaa kyseistä isotooppia vain kahdeksan grammaa kuukaudessa ja valtion valtuuttama vientiyritys Tehsnabexport toimittaa koko määrän amerikkalaisyrityksille, kertoo hallituksen sanomalehti Rossiiskaja Gazeta.

"Venäjällä kaikki on mahdollista"

Litvinenkon ja useiden muiden Venäjän hallituksen arvostelijoina pidettyjen ihmisten kuolemat eivät ehkä jää viimeisiksi, arvioi elokuvaohjaaja Andrei Nekrasov. Kyseessä ei tarvitse olla Venäjän tiedustelupalvelun harkittu myrkytyskampanja, vaan murhia voidaan tehdä eri syistä myös vähemmän järjestelmällisesti.

- Venäjällä kaikki on mahdollista, sanoo Suomessa vieraileva Nekrasov. Litvinenkon hyvä ystävä on nyt tekemässä hänestä elokuvaa.

Litvinenkolla ei Nekrasovin mukaan ollut tietoa siitä, mistä myrkky on hänen kehoonsa tullut.

Litvinenkon puheiden perusteella Venäjän tiedustelupalvelu on silti todennäköisempi tekijä kuin esimerkiksi esillä ollut italialainen professori Scaramella. Scaramella tutki Italian parlamentin toimeksiannosta Venäjän tiedustelupalvelun KGB:n värväämiä agentteja.

Murhilla voi olla erilaisia syitä

Nekrasovin mukaan syyt murhiin voivat olla erilaisia. Toimittaja Anna Politkovskajan ampumisen syynä voi olla hänen keräämänsä suuri määrä yksityiskohtaista tietoa Tshetshenian sodasta ja väkivallan takana olevista henkilöistä.

- Litvinenko oli Venäjän uhkana etulinjassa luonteenomaisen uteliaisuutensa ja ammattimaisen vakoilijan kykyjensä vuoksi.

Nekrasov yhdistää murhiin öljy-yhtiö Jukosin perustajan Mihail Hodorkovskin lakimiehen kuoleman helikopteriturmassa Britanniassa. Hän kävi hieman ennen kuolemaansa kertomassa poliisille, että hänen henkensä on vaarassa.

Muita myrkytyksen uhreja ovat Georgian pääministeri ja Ukrainan presidenttiehdokas, Nekrasov sanoi. Tuorein tapaus, joka on liitetty Venäjän tiedustelupalveluun on Venäjän entisen pääministerin Jegor Gaidarin epäilty myrkytys.

Nekrasov katsoo senkin kertovan siitä, että mitä tahansa voi tapahtua. Gaidar ei varsinaisesti ole ollut "järjestelmän" vihollinen vaan osa systeemin liberaalimpaa siipeä.

Tappolistat helpottavat amatöörien toimintaa

Murhia voi Nekrasovin arvion mukaan tapahtua muutenkin kuin suoraan tiedustelupalvelun toimesta. Murhattavaksi kelpaavien ihmisten nimiä valokuvia ja osoitteita on koottu "vihalistoihin".

Poliisitutkimusten mukaan Litvinenko on ollut Scaramellan kanssa yhdellä listalla. Nekrasov sanoo nähneensä valokuvista kootun julisteen, jossa surmatun Politkovskajan kuvan päälle oli piirretty ruksi.

Vaikka myrkytykset vaativat korkeaa tietotaitoa ja teknologiaa, Venäjällä on mahdollista saada väkivaltaisuuksiin myös ääriryhmien kannattajia tai kostoa janoavia.

Vaikka Lontoossa asuva Nekrasov voi itse olla jollain listalla, hän aikoo matkustaa Venäjälle.

- Sitä ei voi välttää, hän sanoo.

Nekrasovin mukaan hänen edelliseen elokuvaansa haastateltu entinen venäläisagentti lavastettiin syylliseksi rikokseen ja istuu nyt vankeudessa Siperiassa.

TV1 esittää Nekrasovin elokuvan "Kadotettu Luottamus" sunnuntaina kello 22.05.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja