Legendaarinen ex-pikajuoksija tähdittää suomalaiselokuvaa

Joulukuussa ensi-iltansa saavassa Isänmaallinen mies -draamakomediassa nähdään nimekkään suomalaiskaartin rinnalla ex-pikajuoksija Ben Johnson. Elokuvan ohjannut Arto Halonen vakuuttui kuvauksissa Johnsonin kyvyistä.

Legendaarinen ex-pikajuoksija Ben Johnson nähdään ensi talvena cameo-roolissa Arto Halosen ohjaamassa draamakomediassa Isänmaallinen mies. Johnson näyttelee elokuvassa taksinkuljettajaa, joka päätyy ottamaan Martti Suosalon näyttelemän Toivon kyytiinsä ajautuen lopulta tämän kanssa käsirysyyn.

Johnsonin nimi useiden tuttujen suomalaisnäyttelijöiden seassa voi aluksi yllättää, mutta Halosella oli ex-huippu-urheilijan roolittamiselle omat syynsä.

– Elokuvan aihehan linkittyy hyvin vahvasti hänen elämäänsä. Elokuvassa on myös arvokisojen aikaiseen Pohjois-Amerikkaan sijoittuva kohtaus, joten oli tällainen taksikuskin rooli tarjolla, suomalaisohjaaja kertoo.

Ben Johnson juoksi 100 metrin voittajaksi Soulin olympialaisissa vuonna 1988 maailmanennätysajalla, mutta narahti kiellettyjen aineiden käytöstä. Kultamitalin menettämisen lisäksi Johnson sai kahden vuoden kilpailukiellon. Mies palasi kisa-areenoille jälleen 1990-luvun alussa, mutta kärysi toistamiseen kielletyistä aineista ja sai elinikäisen kilpailukiellon ja samalla hänen kaikki tuloksensa mitätöitiin.

Halonen kertoo saaneensa idean Johnsonin pestaamiseen ollessaan elokuvafestivaaleilla, joilla esiteltiin myös Johnsonin tarinan kertova 9.79* -dokumentti. Halonen tutustui dokumentin ohjaajaan ja tapasi Johnsonin, jolloin idea cameo-roolista syntyi.

– Sitten lähtivät neuvottelut käyntiin Johnsonin agentin kanssa ja kyllä ne siitä aika joutuin eteni. Johnson innostui asiasta ja piti leffan hauskasta ja inhimillisestä lähestymistavasta aiheeseen.

Yhteistyö ex-pikajuoksijan kanssa sujui Halosen mukaan hyvin. Johnsonin kohtaukset kuvattiin Sloveniassa, joka esittää elokuvassa Yhdysvaltoja. Kolmen päivän ajan kuvauksissa mukana ollut juoksijalegenda oli ohjaajan näkökulmasta vaivaton työtoveri.

– Hän oli hyvin valmistautunut rooliinsa. Kyseisessä kohtauksessa tarvittiin hieman action-osaamistakin, ja Johnsonilla oli oikein hyvä motoriikka. Oli siis positiivinen kokemus kaikin puolin.

Halonen kertoo muiden näyttelijöiden olleen ulkomaisesta vahvistuksesta yllättyneitä ja innostuneita. Muita vaihtoehtoja Johnsonin tilalle ei oikeastaan edes mietitty.

– Pohdittiin, että olisi hyvä saada mukaan joku, jolla olisi historiaa leffan aiheeseen liittyen. Johnson oli ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Lance Armstrongkaan ei taitaisi olla saatavilla, Halonen naurahtaa.

(MTV3–IRINA MIKKOLA)

Lue myös:

    Uusimmat