Leena Palotie tieteen akateemikoksi

Professori Leena Peltonen-Palotie on nimitetty tieteen uudeksi akateemikoksi. Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovutti nimityskirjan tänään.

Tasavallan presidentti myöntää Suomen Akatemian esityksestä akateemikon arvonimen erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle. Akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään 12 kotimaisella tieteenharjoittajalla.

Peltonen-Palotie (s. 1952) on maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia geenitutkijoita. Hän on tehnyt uraauurtavaa työtä ihmisgeenien ja erityisesti tautigeenien parissa. Hänen tutkimuksensa on erinomainen esimerkki merkittävistä mahdollisuuksista yhdistää perusmolekyylibiologia ja lääketiede erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi. Hänen tutkimustuloksensa ovat antaneet uutta tietoa useiden sairauksien perusmekanismeista.

Tutkimustyössään Peltonen-Palotie on hyödyntänyt menestyksekkäästi suomalaisten geeniperimää ja suomalaisia väestöaineistoja. Hänen ryhmänsä on tunnistanut muun muassa verenpainetautiin, laktoosi-intoleranssiin, MS-tautiin, skitsofreniaan, lihavuuteen ja sydänsairauksiin liittyviä geenimuutoksia. Tutkijat ovat selvittäneet myös, kuinka nämä muutokset johtavat ihmisen sairastumiseen. Työ on luonut perustaa uusille diagnostisille testeille ja taudinkantajien seulonnoille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat