Mainos

Lavatanssien suosio on noussut viime vuosina

Lavatansseissa pyörähtelee nykyään entistä enemmän nuoria aikuisia. Vielä joitakin vuosia sitten oli toisin.

- Välissä oli sellainen buumi, että kaikki 18-25-nuoret olivat diskoissa, mutta nykyään nuoria on hankkiutunut enemmän lavatansseihin, kertoo Suomen Lavatanssi Yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Viitanen.

Tarkkoja lukuja nuorista lavatanssikävijöistä ei ole, mutta opiskelijalippujen myynti antaa suuntaa. Esimerkiksi Helsinki-Pavin lavalla myydyistä lipuista opiskelijalippuja on 10 prosenttia, kun aikaisemmin osuus oli selvästi pienempi.

Nuorten innostus näkyy myös tanssikurssien kysynnässä. Nuoria kiinnostavat etenkin vauhdikkaat rock- ja swing-tanssit, eli niin sanotut jenkkitanssit. Esimerkiksi foksin jenkkitanssiversio fusku ja humpankaltainen bugg ovat nuorten suosikkeja. Nykyään kuitenkin perinteiset lavatanssitkin kiinnostavat jenkkitanssien lisäksi.

- Nuoriso haluaa hirveästi oppia hidasta valssia ja tangoa, Viitanen kuvailee.

Suomen Seuratanssiliiton puheenjohtaja Päivi Honkanen arvioi, että nuoret kiinnostuvat perinteisistä tansseista usein rock- ja swing-tanssien kautta.

- Lavoilla orkesterit soittavat kaikenlaista musiikkia, ja sitä kautta herää kiinnostus harjoitella muitakin lajeja, hän sanoo.

Kävijöitä riittää pienillekin lavoille

Lavatanssiharrastajien määrä on muutenkin kasvanut. Seuratanssiliiton tanssiseuroissa harrastajia on nyt yli 15 000, kun vielä muutama vuosi sitten heitä oli vähän yli 10 000. Viitasen mukaan suosio näkyy myös lavatanssikilpailuissa uusien kisaajien sarjan paisumisena.

- Jossain vaiheessa tuntui, että kannattaako kilpailuja enää järjestää, mutta nyt uusia pareja tulee koko ajan mukaan, hän kertoo.

Myös lavatanssikulttuuri on muuttunut.

- Jos vielä viisi vuotta sitten jossain oli joku viimeisen päälle huippuyhtye, sinne menivät kaikki pitkänkin matkan päästä. Nyt kävijöitä riittää myös pienemmille lavoille. Entisiä lavoja on laitettu kuntoon ja niillä on toimintaa, Viitanen kertoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.