Lastensuojelumenot jyrkässä kasvussa

Kuntien ja kaupunkien lastensuojelumenot ovat viime vuosina kasvaneet jyrkästi, koska vaikeasti oirehtivia nuoria sijaisperheet eivät enää ota kasvatettavakseen. Yhä useammin perheestään eroon joutuva nuori sijoitetaan laitokseen tai laitoksenomaisesti.

Mikkelissä nuorten ongelmat ovat suurempiin kaupunkeihin verrattuna kärjistyneet jälkijunassa, mutta sitäkin jyrkemmin.

- Vuoteen 2000 verrattuna meidän lasten ja nuorten huollon menot on kaksinkertaistuneet ja ymmärrän hyvin kaupunginjohtajaa ja talousjohtoa siitä, että näin ei voi jatkua. Mutta näin vaan se näyttää olevan tämän päivän Mikkelissäkin, Mikkelin kaupungin sosiaalijohtaja Antti Tervasmäki kertoo.

Kaupunki yrittää pysäyttää ikävän kehityksen perustamalla avokuntoutusyksikön tukemaan ongelmien keskellä painiskelevia perheitä.

- Meidän huolemme lähtee siitä, että huostaanotot ovat jatkuvasti kasvaneet, entistä enemmän törmäämme tilanteisiin, missä tämä auttaminen tapahtuu kovin myöhäisessä vaiheessa, tämä auttaminen on raskasta ja kallista ja me haluamme lähteä etsimään uusia varhaisen työn muotoja, johtaja Jouni Kerppola Mikkelin perhekuntoutuskeskuksesta kertoo.

Koko maassa huostaanotot ovat jatkuvassa kasvussa. Yhä useammin nuori joudutaan sijoittamaan laitokseen, jossa vuorokausi maksaa parisataa euroa.

Kuntaliiton viimeisimpien tilastojen mukaan laitoshoidon kustannukset ovat viidessä vuodessa kasvaneet 45 prosenttia. Muut lasten, nuorten ja perheiden palvelumenot kolmanneksen. Kysynnän kasvu jatkuu.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.10.2002).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja